Nagyvilág

A Spiegel szerint Merkel meglátogatta a kórházban Navalnijt

A német Der Spiegel értesülései szerint Angela Merkel kancellár szokatlan gesztust tett és betegágyánál kereste fel Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőt, akit a berlini Charité kórházban ápolnak. Navalnijt augusztusban mérgezték meg, ezután kómába esett. Még mindig kómában volt, amikor a német kormány támogatásával egy német civil szervezet egy berlini kórházba szállíttatta. Az eddigi német, svéd és francia vizsgálatok mindegyike azt mutatja, hogy novicsok idegmérget használtak ellene.

A lap szerint a titkos látogatás egy újabb jele annak, hogy Merkel nem hagyja nyugvópontra jutni Navalnij ügyét. A Financial Times cikke szerit, amelyet a Napi.hu, szemlézett, azonban ennél árnyaltabb a kép. Hetek óta keringenek a találgatások Berlinben azzal kapcsolatban, hogy Merkel rákényszerülhet élete legnagyobb pálfordulására és visszavonhatja támogatását az Északi Áramlat 2 gázvezetéktől, amely az Északi-tenger fenekén közvetlenül fog gázt szállítani Európába. A pletykák azonnal felszínre törtek azt követően, hogy német orvosok arra a következtetésre jutottak, hogy Navalnijt idegméreggel mérgezték meg. A cikk szerint azonban erre kevés az esély. A német politikusok büntetni akarják az orosz vezetést a Navalnij-ügy miatt, de tudják, hogy az Északi Áramlat 2 leállításával súlyos járulékos kárt okoznának Európának. Az EU gázfogyasztása nő, miközben a helyben kitermelhető energiamennyiség apadóban van. Különösen igaz ez Németországra.

Vlagyimir Putyin szerint Oroszországnak nincs köze az esethez, Navalnijnál Oroszországban még nem találták méreg nyomait. Szeptember 14-én Emmanuel Macron francia és Putyin telefonon beszéltek egymással, a Le Monde francia lap szerint ekkor az orosz elnök új változattal állt elő az ellenzéki vezető megmérgezése ügyében. A  lap forrásai szerint Putyin azt mondta Macronnak, hogy az ellenzéki politikus önmagát mérgezhette meg novicsokkal.

Kiemelt kép: AFP/Alekszej Navalnij Instagram-fiókja

Ajánlott videó

Olvasói sztorik