Nagyvilág

Francia sajtóértesülések szerint Putyin azzal állt elő Macronnak, Navalnij önmagát mérgezhette meg

Szeptember 14-én Emmanuel Macron francia és Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon beszéltek egymással, ám azt, hogy miről volt szó, eddig leginkább sajtóközleményekből lehetett tudni. A Le Monde francia lap szerint viszont Putyin új változattal állt elő Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető megmérgezése ügyében. A 444.hu által szemlézett lap forrásai szerint Putyin azt mondta Macronnak, hogy az ellenzéki politikus önmagát mérgezhette meg novicsokkal.

A cikk szerint azt nem közölte Putyin, hogy miért tett volna ilyet az orosz ellenzéki, arra viszont utalt, hogy a novicsok nevű idegmérget nem is olyan nehéz előállítani. Emlegette Lettországot is, mint lehetséges szálat, mert a novicsok feltalálóinak egyike szerinte ott él. Ugyanakkor a francia lap forrásai szerint Macron visszautasította ezt az elméletet.

Navalnij a cikk megjelenése után gúnyos posztban reagált az Instagramon, hogy ezek szerint a terve az volt, hogy meg is öli magát, és most hülyén néz ki, amiért csak kómában volt 18 napig.

Az orosz ellenzéki vezetőt augusztusban mérgezték meg, ezután kómába esett. Még mindig kómában volt, amikor a német kormány támogatásával egy német civil szervezet egy berlini kórházba szállíttatta. Az eddigi német, svéd és francia vizsgálatok mindegyike azt mutatja, hogy novicsok idegmérget használtak ellene. Mostanra jobban van, néhány nappal ezelőtt már lépcsőzött. Esete a német-orosz kapcsolatokat is megrengette.

Macron kedden az ENSZ-nagygyűlésen arról beszélt, magyarázatot vár Oroszországtól arra, hogy mi történt Navanij-val, és a vegyi fegyverek használatát vörös vonalnak nevezte.

Nem fogjuk hagyni a vegyi fegyverek bevetését sem Európában, sem Oroszországban, sem Szíriában

– mondta. Bár azt nem fejtette ki, hogy mi lesz, ha Oroszország nem ad magyarázatot.

Kiemelt kép: Az orosz elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz (b) és Emmanuel Macron francia elnök kétoldalú megbeszélése előtt, amelyet a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 oszakai csúcstalálkozóján tartottak 2019. június 28-án. (MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Klimentyev)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik