Nagyvilág koronavírus

Koronavírus: szlovák rekord, nagyon kiakadt a kormányfő

A kormányfő csalódott az emberekben, októbertől mégis a szigorúbb szabályok lépnek életbe.

Szlovákiában 522 új fertőzöttet találtak, három beteg elhunyt. Az Új Szó azt írja, a gyógyultak száma 62-vel 4098-re nőtt. 185 embert ápolnak kórházban Covid-19 fertőzés gyanújával.

Igor Matovič kormányfő előzőleg már bejelentette, hogy az egyre romló adatok miatt helyzet muszáj lesz szigorítani. Közölte, már sajnálja, hogy két héttel ezelőtt nem a pandémiabizottság által javasolt szigorúbb intézkedéseket támogatta. Közösségi oldalán azt üzente:

ezt elrontottuk.

A kormányfő jelezte, amikor a finomabb szigorításokért küzdött, feleennyi új fertőzött volt, bízott benne, hogy az emberek értékelni fogják a nagyobb szabadságot, értelmesen fognak viselkedni, de csalódnia kellett.

A pandémiabizottság most ugyanazokat a szigorúbb intézkedéseket  javasolta. A Paraméter szerint a kormányfő közölte, esküvőn 30, a tömegrendezvényen – beltérben 100, kültérben 200 ember lehet és betiltják októbertől azokat a tömegrendezvényeket, ahol nem ülnek a nézők.

A válságstáb a határátlépés korlátozásáról még nem döntött. A pandémiabizottság csaknem teljes Magyarországot és Ausztriát a vörös kategóriába sorolta.

Már nálunk is csaknem olyan a helyzet, mint Magyarországon, és teljesen olyan, mint Ausztriában, kérdés, hogy van-e értelme a korlátozásnak, az azonos fertőzöttségi szintű régiók között.

Matovic azért nem látja sok értelmét a határátlépés korlátozásának, mert az új fertőzöttek között kevés az, aki külföldről hozta volna be a betegséget.

Kiemelt kép: Orbán Viktor magyar és Igor Matovic szlovák kormányfő az új komáromi Duna-híd (Monostori híd) avatásán szeptember 17-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik