Nagyvilág koronavírus

Románia: veszélyességi pótlék a tanárnak, szabadnap a szülőnek

A szenátus már rábólintott, a javaslat sorsa a képviselőházon múlik.

Szükségállapot és veszélyhelyzet idején havi 2000 lejes (csaknem 150 ezer forint) veszélyességi pótlékot kapnak a pedagógusok, egyetemi tanárok. A szociáldemokraták javaslatát nagy többséggel fogadta el a román szenátus – írja a Transindex. 1500 lejes pótlék járna a koronavírus-fertőzés kockázata miatt az oktatásban dolgozó kisegítő személyzet tagjainak is.

A szenátus megszavazta azt is, hogy kapjanak szabadnapot a szülők, ha a járvány miatt nem vihetik iskolába vagy óvodába gyermeküket. Ez azokra is érvényes, akiknek súlyos fogyatékkal élő felnőttet vagy kiskorút ápolnak. A szabadnapokra az egy munkanapra eső bér 75 százaléka járna.

A jogszabály szerint a veszélyhelyzet alatt és után, a tanév végéig a 12 év alatti gyerekek szülei – fogyatékkal élőknél 26 év a korhatár –  fizetett szabadnapra jogosultak, ha szünetel a fizikai jelenléttel történő oktatás, ápolás. A szenátus első törvényhozó fórumként szavazott mindkét ügyben, a döntő szót a képviselőház mondja ki.

Kiemelt kép: Tanárnő a bukaresti George Enescu zeneiskolában az első tanítási napon, szeptember 14-én. MTI/EPA/Robert Ghement

Ajánlott videó

Olvasói sztorik