Nagyvilág

Kuciak-gyilkosság: eltűnt egy Kočner elleni bizonyíték

A gyilkosságért járó pénz átadásának körülményeit bizonyította volna egy bank felvétele.

A videó igazolná, hogy a gyilkosság megrendelésével vádolt szlovák üzletember Ján Kuciak és Martina Kušnírová megölése után egy nappal a bankjában járt – írja az Aktuality.sk alapján a Paraméter. Marián Kocner ellen a Kuciak-gyilkosságban közvetett bizonyíték volt, hogy rögtön másnap találkozott Alena Zsuzsovával Pozsonyban, hogy átadja az 50 ezer eurót, amit a nő Andruskó Zoltánon keresztül juttatott el a végrehajtókhoz.

Ezt támasztaná alá Kocner pozsonyi bankban tett látogatása. Azt, Zsuzsovával találkozott más bizonyítékok is alátámasztják, de a bankban tett látogatásáról nincs meg a felvétel.

Amikor a bíróság felmentette, szóbeli indoklásában meg is jegyezte, a gyilkosságért járó jutalom átadásának körülményei nem bizonyítottak. Az Aktuality.sk információi szerint a bank a felvételt – egy évig és egy hónapig tárolta – de utána automatikusan törlődött. Amikor azt a rendőrség kérte, már nem létezett.

Kočner megúszta a Kuciak-gyilkosságot
A vállalkozót felmentették a gyilkosság megrendelésének vádja alól. 

Mindez azért furcsa, mert a hatóságok ellenőrizték Kocner széfjeit, de nem az újságíró-gyilkosság, hanem az ügyészek és Daniel Lipšic elleni gyilkosság előkészítése ügyében. Először nem kérték ki a listát, a felvételeket arról, mikor, mit csinált Kocner a bankban, noha mindkét üggyel ugyanaz az ügyész foglalkozott. Az Aktuality.sk kérdésére az ügyészség érdemben nem reagált.

A lap emlékeztet rá, hogy az újságíró-gyilkosság ügyében felállított nyomozócsoport korábbi vezetőjét leváltották, az új pedig ugyan már lehetséges bizonyítékként kezelte a bank felvételét, ki is kérte, de azt öt nappal korábban törölték. Amikor a rendőrség a felvételt kérte, a pénzintézet a listát tudta átadni, illetve csatolt egy DVD-t, amelyen azonban a legrégebbi február 27-ei volt. Azon az látszik, ahogy Kočner a jobb belső zsebébe rak valamit, majd az irodába megy, ahonnan 50 ezer euróval távozik.

Kiemelt kép: A gyilkosság megrendelésével vádolt Marián Kocner szlovák üzletember a Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnírová meggyilkolásának ügyében indított per tárgyalásán. MTI/AP/Petr David Josek

Ajánlott videó

Olvasói sztorik