Nagyvilág

Kagylókat zárnak karanténba Horvátországban

Járvány pusztítja a víz tisztaságát nagyban elősegítő nagy sonkakagylókat, év végére eltűnhetnek az Adriából.

A Földközi-tenger legméretesebb kagylója, a sonkakagyló először Spanyolország déli partjainál kezdett kipusztulni egy betegség következtében.

A kórokozó nagyon gyorsan elterjedt a Földközi-tengerben, Horvátországban először tavaly májusban vették észre, hogy a kagylókkal történik valami, de akkor már az egész horvát tengerpartot érintette a fertőzés. Ahol pedig a betegség megjelent, a sonkakagylók száz százalékban elpusztultak.

Karanténnal próbálkoznak

Egy Krk szigetén tartott tudományos fórumon elhangzott, hogy amennyiben nem tesznek nagyon gyorsan valamit a még élő példányok megmentése érdekében, a sonkakagylók az év végéig teljesen kipusztulhatnak az Adriai-tengerből – tudósít az MTI. Tudósok ezért az államfő, a miniszterelnök és a házelnök segítségét kérték, adjanak meg minden állami támogatást ahhoz, hogy

a még élő sonkakagylókat karanténba helyezhessék és megpróbálkozhassanak intenzív szaporításukkal.

Tavaly mintegy háromszáz egyedet mentettek ki a tengerből és helyezték át őket a pulai akváriumba, ahol megpróbálták őket ellenőrzés alatt szaporítani, de mindössze harminc maradt meg belőlük. „Nagy valószínűséggel már fertőzöttek voltak, amikor hozzánk kerültek” – jelezte Zarko Jakovic, a pulai akvárium biológusa.

Fotó: Boris HORVAT / AFP

Tragédia a tenger fenekén

Jelenleg már alig találni élő példányokat, megmentésük pedig mesterséges körülmények között is komoly kihívást jelent. A kórokozó ugyan inaktívvá válik, ha a víz hőmérséklete 13,5 Celsius-fok alá esik, de a kagyló nem képes ilyen körülmények között ívni.

A nagy sonkakagylók a Földközi-tenger öbleinek nyugalmas homokpadjain élnek, a sekély víztől egészen 50 méter mélységig. Az Adriai-tengerben a legnagyobb példányok átlagban 30-50 centisek, de 120 centire is megnőhetnek, táplálékukat a vízből szűrik ki.

Egy felnőtt egyed több tíz liter tengervizet szűr meg naponta, amivel hozzájárul ahhoz, hogy a napsugarak eljussanak a tengerfenékig, illetve a kagylók számos kisméretű organizmusnak adnak menedéket és otthont. Eltűnésük ezért súlyos csapást mérhet az egész ökoszisztémára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik