Nagyvilág

Görögország megkönnyebbült: a törökök visszavonták az Oruc Reis kutatóhajót

Visszatért szombat éjjel a törökországi Antalya kikötőjébe az Oruc Reis kutatóhajó, amely energetikai feltárást végzett a Földközi-tenger keleti medencéjében.

Görögország üdvözölte, hogy a szomszédos állam befejezte a kőolaj és földgáz utáni kutatást, amely miatt az Európai Unió élesen bírálta, és szankciókkal fenyegette a török kormányt.

A görög kormány szóvivője vasárnap kijelentette, pozitív lépésként értékelik az Oruc Reis hazatérését, de megismételte, hogy a török hajó olyan vizeken végezte a feltárást, amelyeket Görögország saját különleges gazdasági övezetének tart.

A kutatóhajó júliusban hajózott ki. Kiküldése miatt megnőtt a feszültség Görögország és Törökország között; a két NATO-tagállam több hadihajót is a térségbe irányított.

Az elmúlt években több part menti ország, így Görögország, Ciprus, Törökország, Egyiptom és Izrael is szemet vetett a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett, nagy kiterjedésű földgázmezőre.

A törökök számos feltáró fúrást végeztek, amivel kiváltották a térség országainak a haragját. Az Európai Unió állásfoglalása szerint ezek a kutatások sértik a nemzetközi jogot. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik