Nagyvilág

Kalifornia most egy babaváró buli miatt lángolhat

A kormányzó vasárnap vészhelyzetet hirdetett több megyében.

Egy babaváró bulin használt pirotechnikai eszköz okozhatta hét végén a kaliforniai El Doradóban a tűzvészt, ami mintegy hétezer hektárt pusztított el. A helyi hatóságokra hivatkozva az állami hírügynökség azt írja, a szombaton keletkezett tűznek eddig csak az öt százalékát sikerült eloltani.

A hatóságok újra felhívták a lakosság figyelmét a szárazság miatti nagyfokú tűzveszélyre. Kaliforniában több hete pusztítanak bozóttüzek, Gavin Newsom kormányzó vasárnap vészhelyzetet hirdetett több megyében. Jelezte, a lángok több tízezer hektárnyi területet égettek fel, lakosok ezreit kellett kitelepíteni. A leginkább érintett területek közt van a mexikói határhoz közeli San Diego és a Los Angelestől keletre fekvő San Bernardino.

A tűzoltóság szerdáig a legmagasabb fokú készültségben van a várható viharos széllökések és az alacsony páratartalom miatt. Vasárnap az állam egyes részein rekordhőmérsékleteket mértek. A kaliforniai nemzeti gárda a hőhullám okozta esetleges áramkimaradásokra figyelmeztette az embereket. Műholdas felvételek tanúsága szerint a nyugati parti állam fölött szombat estére sűrű füst alakult ki.

Donald Trump augusztus végén természeti katasztrófának nyilvánította a kaliforniai bozóttüzeket, ezzel szövetségi anyagi forrásokat biztosított a tűzvészek elleni küzdelemhez. Két éve az elnök, amikor az egyik legsúlyosabb kaliforniai tűzvész pusztított, arról beszélt, hogy a finnektől kellene tanulni.

Trump felgereblyéztetné az erdőket, de ezt nem a finnektől tanulja majd meg
Finnország valóban kiemelkedően teljesít az erdőtüzek megelőzésében, de nem azért, mert ott takarítják a talajtakarót. Ráadásul példát se nagyon vehetne róluk Kalifornia, mert a két területnek teljesen más a klímája.

Kiemelt kép: tűzoltó oltja a bozóttüzet a Kalifornia állambeli Big Creekben szeptember 6-án. MTI/AP/Marcio Jose Sanchez

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik