Nagyvilág

Vidékről is nagyon hiányoznak a külföldi turisták, már a Balaton sem segít

Nem csak a budapesti szállodákat érinti rendkívül negatívan, hogy a kormány szeptember elsejétől ismét lezárta a beutazók elől a magyar államhatárt – derítette ki az mfor.hu, miután értékelte a tavaly szeptemberi KSH-adatokat és a Magyar Éttermek és Szállodák Szövetségének (Szállodaszövetség) elemzését a hazai szállodaipar teljesítményéről. Az derült ki, hogy 2019 szeptemberében összesen 1,5 millió külföldi vendégéjszakát regisztráltak Magyarországon, és ebből 850 ezer éjszakát Budapesten. Vagyis 650 ezer külföldi vendégéjszaka vidéki, főleg balatoni és nyugat-dunántúli kereskedelmi szálláshelyekhez kötődött.

Mint írják, tavaly szeptemberben a balatoni szállodai vendégéjszakák száma 342 ezer, ezen belül a belföldi 184 ezer, a külföldi 158 ezer volt. Vagyis a Balatonnál közel 50-50 százalék volt az arány a magyarok és a külföldiek között. Idén nyáron a belföldi turizmus élénkülésével még némileg lehetett pótolni a külföldieket, de a statisztikák szerint a magyar vendégek augusztus végével gyakorlatilag eltűnnek a tó környékéről. A külföldi utazás ugyanakkor továbbra is kockázatos, mert naponta változnak a visszatérés szabályai, így a hazai szezon kitolódhat akár október végéig.

Ettől függetlenül a beutazási korlátozások természetesen a budapesti szállodákra mérik a legnagyobb csapást. Tavaly szeptemberben a fővárosi szállodák foglaltsága 84 százalékos volt, a közel egymillió vendégéjszakából pedig 857 ezret a külföldiek hozták össze. Tehát gyakorlatilag tíz szoba közül nyolcban külföldi aludt – emlékeztet az mfor.hu. Nem véletlen tehát, hogy a turisztikai szakma ismét kongatja a vészharangot.

Egyes vélemények szerint szinte az összes budapesti szálloda bezárhat, noha ez nem valószínű, hiszen a tavaszi szigorítások idején sem mindenki tett lakatot hoteljére. Ugyanakkor például a Danubius-lánc több háza (Astoria, Hilton) március vége óta eleve zárva van folyamatosan. A Gellért és a margitszigeti szállodák pedig egyelőre nyitva maradnak.

Bár a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) nagyon optimistán nyilatkozott a júliusi számokról: 78 ezer vendég érkezett a fővárosba és összesen 236 ezer vendégéjszaka adatát regisztrálták. Sőt, a külföldi vendégek számának mérsékelt növekedése folytatódott júliusban is. Az év hetedik hónapjában 47 ezer külföldi szállt meg Budapesten, ezzel márciust követően ismét magasabb volt a külföldi vendégek száma, mint a belföldieké, amely 31 ezer volt júliusban.

Normális esetben Budapesten a nyár közepén legalább 300–400 ezer külföldi szokott megszállni, és közel egymillió éjszakát töltenek itt. Bár a legtöbb vendég Németországból érkezik, a németekre nem vonatkozik a kormány engedménye, miszerint a csehek után a lengyelek és a szlovákok is beléphetnek szeptember elseje után Magyarországra negatív koronavírusteszttel.

A budapesti turizmus valójában március vége óta padlón van, a koronavírus-járvány miatt főleg a fővárosi turizmus omlott össze, ennek ellenére az Orbán-kormány egy fillérrel sem támogatja a budapesti szálláshelyeket a Kisfaludy-programon keresztül, míg a vidéki szálláshelyekre valósággal öntik a pénzt – írja az mfor.hu.

Kiemelt kép: Farkas Norbert/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik