Nagyvilág

Közvetlenül Moszkvával szeretne tárgyalni a belarusz ellenzék

Közvetlen párbeszédet ajánlott Oroszországnak Paval Latuska, a fehérorosz ellenzéki Koordinációs Tanács elnökségi tagja pénteken Vilniusban tett látogatásán.

Hajlandó vagyok Moszkvába utazni, hogy orosz politikusokkal találkozzam, és információkkal lássam el őket

– jelentette ki Latuska.

Mint mondta, a testület abban reménykedett, hogy az orosz vezetés semleges álláspontra fog helyezkedni, és meghallgatja a fehérorosz közvéleményt. Hozzátette, hogy mindeddig ez nem történt meg. „Oroszország csak a jelenlegi hatóságokkal tart fenn kapcsolatot” – húzta alá Latuska, akit a BNS balti hírügynökség idézett.

Az ellenzéki vezető szerint lengyelországi és litvániai útjának célja az volt, hogy első kézből adjon tájékoztatást a fehéroroszországi fejleményekről. Hozzátette, hogy a két szomszédos ország, illetve az Európai Unió közvetítőként járhatna el, ha Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő fehérorosz elnök kormánya hajlandó lenne párbeszédet folytatni a civiltársadalommal.

Latuska mindemellett hangsúlyozta: a fehérorosz politikai válság elsősorban az ország belügye. „Megoldása a fehérorosz társadalomtól és a jelenlegi kormánytól függ” – mondta a volt diplomata és oktatási miniszter.

Lehetőségeinkhez mérten próbáljuk rábírni a hatóságokat, hogy jöjjenek a tárgyalóasztalhoz

– közölte Latuska, és ismételten kiemelte, hogy a testület békés hatalomátadást akar elérni az országban. A minszki védelmi minisztérium a nap folyamán óva intette a NATO-t a fehérorosz határok mentén tervezett hadgyakorlattól.

Katonai ellenintézkedéseket vagyunk kénytelenek foganatosítani

– jelentette ki Viktar Csrenyin védelmi miniszter. Pénteken amerikai katonák és harckocsik érkeztek Litvániába. A kontingens két hónapig állomásozik majd a fehérorosz határ térségében. A litván kormány ugyanakkor leszögezte, hogy a csapattelepítést nem szánják jelzésnek az Oroszország támogatását élvező szomszédjuknak, ahol továbbra is tüntetések zajlanak Lukasenka vitatott újraválasztása miatt. Lukasenka, aki csütörtökön „barátságtalan lépésekkel” vádolta a NATO-t, már korábban teljes készültségbe helyezte a fehérorosz haderő egy részét.

Fehéroroszországban pénteken is voltak tiltakozó akciók, a megmozdulásokhoz a tanév kezdetével számos diák is csatlakozott. Az előző nap 26 tüntetőt vettek őrizetbe a hatóságilag nem engedélyezett tiltakozásokon, amelyeken több mint nyolcszázan vettek részt. Ugyanakkor helyi hírforrások szerint a Lukasenka melletti szimpátiatüntetéseken jóval többen vesznek részt.

Pénteken ismeretlenek feltörték a belügyminisztérium honlapját, és körözési listára helyezték Lukasenkát és Jurij Karajev belügyminisztert. A helyi sajtó szerint a körözött személyek manipulált lajstromán az szerepelt, hogy „a fehérorosz nép elleni háborús bűncselekmények” miatt keresik őket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik