Nagyvilág koronavírus

Magyarországon van a legdurvább beutazási korlátozás Európában

A magyar kormány a koronavírus-járvány megfékezése érdekében szeptember 1-jétől drasztikusan szigorított a beutazási szabályokon. Mint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta a múlt heti kormányinfón,

innentől Magyarország zöld, minden más ország vörös.

Az új szabályok alapján külföldi állampolgár személyforgalomban Magyarországra fő szabály szerint nem léphet be. A beutazást a hatóságok engedélyezhetik például akkor, ha valaki üzleti céllal vagy tanulni, esetleg családi eseményre érkezik hazánkba, illetve ha kiemelt jelentőségű sporteseményen vesz részt. A részletekről itt írtunk, azóta pedig kiderült, hogy a visegrádi országok polgárai más elbírálás alá esnek: a magyarországi szállásukat korábban lefoglaló csehek, lengyelek és szlovákok egy öt napnál nem régebbi negatív koronavírusteszttel bejöhetnek Magyarországra.

Ami a külföldről hazatérő magyarokat illeti, bármikor, bárhonnan hazajöhetnek, de két hétre karanténba kell vonulniuk, ami csak abban az esetben kerülhető el, ha a hazaérkező öt napon belül, legalább 48 óra különbséggel, két negatív tesztet produkál. A teszt költségét saját zsebből kell állni.

A drákói intézkedésnek a nemzetközi sajtóban is nagy visszhangja volt, sőt a visegrádi országokkal folytatott kivételezés miatt az EU is vizsgálja azokat. Úgyhogy megnéztük, jelenleg milyen beutazási szabályozások érvényesek a többi európai országban, és térképre tettük azokat.

A magyar szigort egyedül az izlandi közelíti meg, a szigetországba külföldről csak úgy lehet belépni, ha az illető vállalja a két hét házi karantént. A magyarországihoz hasonló határzár viszont sehol máshol nincs a kontinensen, sőt a legtöbb ország a közelünkben sem jár.

Térképünkön zöld színnel jelöltük az enyhe beutazási szabályokkal működő államokat, sárgával a szigorú, pirossal pedig a drákói korlátozásokat bevezetőket. Ha az egeret az adott országok fölé visszük, megjelennek a legfontosabb, határátlépésre vonatkozó intézkedések.


Tavasszal mindent bezártak, most meg irány a suli, hadd szóljon a Szuperkupa-döntő! Miért van ez?
Ideért a második hullám, szeptember elsején a májusi tetőzésnél is többen voltak a koronavírus-fertőzöttek. A tavaszi korlátozásoknak viszont egyelőre nyoma sincs, pedig most gyorsabbnak tűnik a vírus, mint akkor. Mi járhat a kormány fejében?

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik