Nagyvilág

A Kuciak-gyilkosság mögötti titkok: minden tudás ura és a gyilkosságszervező anyuka

„Megalapítom a Szent Ján Kuciak – Az Újságírók Patrónusa Alapítványt. Ki lehetne jobb patrónus annál, akiben már benne a patron.” Ezt az üzenetet az a Marián Kočner nevű üzletember írta, akit azzal gyanúsítanak, hogy megrendelte Ján Kuciak oknyomozó újságíró meggyilkolását. A vállalkozó telefonjából előkerülő üzenetek  alapjaiban rázták meg a szlovák közéletet, hiszen föltűnik mögöttük az a korrupt és brutális masinéria, amely az elmúlt évtizedekben épült ki Szlovákiában. Döbbenetes részletek derülnek ki az oligarchákból, politikusokból, korrupt rendőrökből és ügyészekből felépülő véd- és dacszövetségről.

Ján Kuciak, és menyasszonya, Martina Kušnírová tavalyi meggyilkolása kétségtelenül Szlovákia történetének legnagyobb, egyúttal legmesszebbre, legmélyebbre nyúló botránya, talán csak a 90-es évek maffiagyilkosságokkal terhes időszakának ügyei hasonlíthatók hozzá. Az  ügy felderítése során egyre-másra potyognak a csontvázak a szekrényből: Kuciak utolsó cikkéből megtudhattuk, hogyan fészkelte be magát a kalábriai Ndrangheta maffiacsalád a kormányhivatalba, később pedig azt, hogyan nézhetett ki az oligarchákból, politikusokból, korrupt rendőrökből és ügyészekből felépülő véd- és dacszövetség, amely tulajdonképpen uralta az országot, és sokáig érinthetetlen volt.

Ennek a szövetségnek az egyik kulcsfigurája Marián Kočner vállalkozó, aki a pozsonyi bálok és társasági események ismert arcából, médiacelebből mostanra a Kuciak-gyilkosság és egy több adócsalási ügy fő gyanúsítottja lett. Hogy végül bukik-e a véd- és dacszövetség, arról úgy tűnik az dönt, mit találnak Kočner mobiltelefonjában.

Figyel, információt gyűjt, zsarol

Kočner jelenleg rács mögött van, éppen a legnagyobb szlovák kereskedelmi televízióval, a Markízával kapcsolatos hamis váltók ügyében vár ítéletre. Nagyon úgy néz ki, egyhamar nem jön majd ki a börtönből. A vállalkozó emellett is számos, többmilliós adócsalási ügyben szerepel – ezeket a szlovák sajtó már régen feltárta és megírta. Kočner eddigi megbüntethetetlenségét azonban az adócsalás melletti másik hobbija biztosította: kompromittáló információkat gyűjtött közéleti szereplőkről, politikusokról, vállalkozókról, újságírókról, és mindezt nem is titkolta. Az információkkal pedig üzletelt, de ha úgy hozta a sors, zsarolt és megfélemlített velük. s ezt ráadásul nagyon élvezte.

Marian Kocner a bíróságon. Fotó: Tomas Benedikovic / AFP

Kočnernek – mint ahogy az ügyeinek feltárása közben kiderült – komoly hálózat volt a segítségére. Az egyik legfontosabb munkatársa Peter Tóth, a 90-es évek szlovák sztárújságírója volt, aki később titkosszolgálati tiszt lett, később pedig renegát megmondóember – most az egyik legfontosabb tanú Kočner ügyeiben. A másik társa és legfőbb bizalmasa pedig egy észak-komáromi nő, bizonyos Alena Zsuzsová volt.

Zsuzsová feltételezett szerepe Kočner pókhálójában a legsokkolóbb:

a negyvenes éveiben járó, egyedülálló anyuka lehetett az, aki egyrészt befolyásos politikusokat próbált tőrbe csalni a közösségi hálón keresztül, másrészt pedig ügyészek és politikusok meggyilkolását szervezte – amellett, hogy a hatóságok szerint ő hozta össze Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolását is, köze volt Basternák László, az MKP ógyallai régiós politikusának 2010-es kivégzéséhez is.

Kočnernek három fő módszere volt a kompromittáló anyagok begyűjtésére: Peter Tóthtal megfigyeltetett embereket és profiloztatott. Zsuzsovát a közösségi hálókon uszította rá a célpontokra, a nő flörtölgetett velük, tapadt rájuk, a nyomozati anyag szerint az élpolitikusok jó része a radarján volt Andrej Danko házelnöktől kezdve Martin Glváčig, a parlament alelnökéig – utóbbi a nyilvánosságra került üzenetek szerint teljesen belehabarodhatott az asszonyba. A harmadik módszer azonban a legfélelmetesebb: Kočner egy kapcsolatán, Norbert Bödör nyitrai vállalkozón keresztül hozzáférhetett a rendőrségi adatbázisokhoz, a lakosságnyilvántartáshoz. Így jutott hozzá a róla író újságírók, vagy épp az ügyeiben eljáró ügyészek adataihoz, rendőrségi profiljához.

Kočner hálózata nagyon sokáig kikezdhetetlennek tűnt, és kapcsolatai garantálták büntetlenségét – ráadásul a vállalkozó láthatóan rettenetesen élvezte, hogy a szlovák politikai és gazdasági élet sötét oldalának egyik központi figurája lehet, akivel senki sem mer kikezdeni.

Alena Zsuzsovát kísérik a bíróságra a gyilkosság után. Fotó: Vladimir Simicek / AFP

Mi jár a pók fejében?

A szlovák újságírók az elmúlt napokban hatalmas mennyiségű információt hoztak nyilvánosságra Kočner hálózatáról – cikkeik pedig nagyrészt azokon az üzeneteken alapulnak, melyeket a rendőrök a férfi telefonjában találtak. Ezek közül a legérdekesebbnek azok az üzenetek bizonyultak, melyeket Alena Zsuzsovával váltott a Threema nevű titkosított csevegőalkalmazáson keresztül. Kočner és Zsuzsová gyakorlatilag mindent megbeszéltek egymással. Ezek az üzenetek – bár azt, ami bennük áll, még nem bizonyították a hatóságok – betekintést engednek a vállalkozó és az intézője lelkivilágába, de munkamódszereibe is. Kočner és Zsuzsová bizalmaskodva, rendkívül obszcén és vulgáris módon beszélik meg a napi feladatokat, vagy épp az aktuális politikai történéseket. Kočner nagyon vigyázott arra, hogy kulcsfontosságú dolgokat kizárólag személyesen beszéljenek meg, ám ezen kívül a beszélgetésükben nem igazán voltak határok: poénkodnak Kuciak és Kušnírová halálán, olykor antiszemita beszólásokat eresztenek el, Kočner pedig folyamatosan azzal kérkedik, milyen kapcsolatai vannak, mit sikerült elintéznie, vagy épp hogyan húz csőbe vagy fenyít politikusokat. Folyamatos önfényezésében Zsuzsová készséges partner, nem bocsátkozik vitába főnökével.

A nyomozati anyagban a hírek szerint mintegy 600 oldalnyi üzenet szerepel, és bár nem könnyű belőni, mennyi lehet az igazságtartalma a híresen felvágós Kočner állításainak, a publikált csevegések azonnal politikai vihart kavartak az uborkaszezon közepén. A politikusok nem győznek elhatárolódni Kočnertől, és azt bizonygatják, semmi közük a vállalkozóhoz, holott az üzenetek szerint nagyon jól ismerték, sőt, egyesekkel komoly függőségi viszony is kialakult.

Ilyen például Robert Fico volt kormányfő, akinek a Kuciak-gyilkosság után nem sokkal kellett lemondania posztjáról. Egy rendőrségi jegyzékből kiderül, Kočner és a volt országos rendőrfőkapitánnyal, Tibor Gašparral rokoni kapcsolatban álló Norbert Bödör kommunikációját elemezve arra jutottak, hogy a két vállalkozó elemi érdeke volt hatalmon tartani a Smert. Kočner folyamatosan arról írt, mennyire közeli viszonya van a „Hasáb” becenévvel illetett Ficóval, hogyan fogja majd „seggbe rúgni”.

Fico a múlt héten két feldúlt sajtótájékoztatót is tartott a Threema-üzenetekkel kapcsolatban. Mindkettőn arról beszélt, hogy az egész nem más, mint pártja, a Smer elleni „dzsihád”. Tagadta, hogy bizalmas kapcsolat lett volna közte és Kočner között: szerinte csak mindenféle eseményeken futottak össze. „Sosem találkoztam Kočnerrel olyan helyzetben, amit a sajtó vázolt” – mondta, de ezzel egyrészt nem zárta ki, hogy más módon viszont találkozott a vállalkozóval, másrészt pedig nem válaszolt arra a kérdésre sem, tegeződnek-e Kočnerrel.

Robert Fico. Fotó: Vladimir Simicek / AFP

Nem Robert Fico az egyetlen, akit hírbe hoztak Kočnerrel, Richard Sulíkról, az ellenzéki liberális SaS elnökéről még évekkel ezelőtt nyilvánosságra került egy videó, melyen a kétes hírű vállalkozóval reggelizik, és Igor Matovič, a szintén ellenzéki Egyszerű Emberek elnöke is elismerte, egyszer tárgyalt Kočnerrel. Magyar szempontból azonban a legérdekesebb szál az, amikor a vállalkozó arról ír Zsuzsovának, hogyan találkozott Bugár Bélával, a kormánypárti Híd elnökével.

Találka egy távoli szigeten

A Kuciak-gyilkosság utáni kormányválság egyik legérdekesebb momentuma épp Bugár Bélához kötődik. A Híd elnöke ugyanis a kormányválság kellős közepén, mikor pártja épp azon tanakodott, maradjon-e a kormányban vagy sem, sokak számára érthetetlen módon elutazott a Maldív-szigetekre a feleségével egy házassági évfordulós üdülésre. S mit ad isten, épp ugyanazon sziget ugyanazon hoteljében tartózkodott Marián Kočner is. A sajtó mindezt nagyon gyorsan leleplezte, ám Bugár azzal védekezett, hogy az egész teljesen véletlen volt, és valóban találkoztak ugyan a hotel éttermében a reggelinél, ám nem történt más, csak egy ártatlan köszönés.

Kočner azonban Zsuzsovának küldött üzeneteiben egészen mást mesélt. Szerinte Bugárral nem egyszer, futólag találkoztak, hanem háromszor is.

Elmondom neki, hogyan és mit tennék, ha a helyében lennék. Úgy gondolom, hogy erősen figyelni fog

– írta Kočner Zsuzsovának. A vállalkozónak elemi érdeke volt, hogy a Fico-kormány talpon maradjon, hiszen ebben a rendszerben volt politikai hátországa, és itt volt érinthetetlen. Egy nappal később már arról írt, hogy ismét Bugárral reggelizett, majd „Béla elhúzott a barikádokra”. Bugár nem sokkal később idő előtt hazautazott az üdülésről, pár napra rá pedig kiderült, a Híd marad a kormányban, igaz, azzal a feltétellel, hogy Robert Fico távozik.

Bugár az üzenetek kikerülése után felháborodottan kérte az újságírókat, hogy ne azonosítsák Kočnerrel, akit gonosznak tart.

Cáfolta, hogy bármiről egyeztetett volna vele, és kitart amellett, hogy véletlenül futottak össze, de azt elismerte, hogy a köszönésnél kicsit több volt köztük. Bugár szerint szó sem volt három találkozóról, de egyszer Kočner odaült az asztalukhoz, és megkérdezte, mi a helyzet Szlovákiában. Bugár pedig állítása szerint azt mondta neki, nem jó a helyzet, és valószínűleg korábban haza kell utaznia.

Bugár Béla, a Most-Híd elnöke, miután leadta szavazatát a helyhatósági választáson Somorján 2014-ben. Fotó: Filep István / MTI

Bugár imidzsének ugyanakkor nagyon nem tett jót, hogy így került említésre a neve a Threema-üzenetekben: a jelenleg még kormánypárt Híd nimbuszát ugyanis nagyon megtépázta az elmúlt néhány kormányban töltött év, és jelenleg a felmérések szerint a parlamenti küszöb alatt áll. A párt jelenleg tárgyalásokat folytat a többi szlovákiai magyar párttal, elsősorban a szintén a küszöb alatt álló MKP-val egy lehetséges választási koalícióról, ám ennek minden bizonnyal épp Bugár személye lehet az akadálya.

Ködös jövő

Kočner üzeneteiből már több mint egy hete, nap mint nap készülnek az újabb és újabb cikkek – és nagyon úgy tűnik, hogy mindennek komoly következményei lesznek az egyébként is teljesen átalakuló szlovák politikai színpadon. A minap a legsúlyosabb bűncselekményeket vizsgáló különleges ügyészség két ügyésze beszélt egy sajtótájékoztatón merőben szokatlanul és nyíltan arról, hogy egyes állami szervek képviselői is kommunikáltak Marián Kočnerrel.

„Azt javasoljuk nekik, hogy jelentkezzenek, és magyarázzák meg a kommunikációt. Ha ezt nem teszik meg most, később ez nem válik majd a javukra” – mondta az egyik ügyész, ám azt nem pontosította, mely csúcspolitikusok lehetnek még nyakig belekeveredve Kočner pókhálójába. A Kuciak-gyilkosság kapcsán az ügyészek elmondták, rövid időn belül, talán novemberig lezárulhat a nyomozás. Addig még nagyon sok dolog láthat napvilágot a szlovák sajtóban, de annyi biztos: ez az óriási információözön és a rengeteg kihulló csontváz alaposan megkeveri majd a kártyákat a választási kampányban: Szlovákiában ugyanis februárban parlamenti választások lesznek.

A Kočner-féle üzenetek pedig, melyeknek titokban kellett volna maradniuk, valószínűleg skarlát betűként virítanak majd egyes politikusok homlokán.

Kiemelt kép: Beata Zawrzel/NurPhoto/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik