Nagyvilág

Utasításba adta Duterte, hogy öljék meg a drogcsempészeket

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök nyilvánosan utasítást adott a vámhatóság vezetőjének a drogcsempészek lelövésére.

A szókimondó elnök helyi idő szerint hétfőn este egy a televízióban közvetített kabinetülésen szólította fel Rey Leonardo Guerrerót a drákói intézkedésre. A nyugalmazott tábornok és egykori vezérkari főnök Guerrero nem volt jelen a tanácskozáson. Duterte szerint a nap folyamán találkozott vele és két másik tisztségviselővel a manilai elnöki palotában.

A kábítószer még mindig áramlik az országba a vámon keresztül

– hangsúlyozta Duterte. Hozzátette, hogy jóváhagyta Guerrero korábbi kérését fegyverek beszerzésére.

Rábólintottam a fegyverek beszerzésére és eddig még senkit sem öltetek meg? Azt mondtam neki, hogy szedjék össze magukat

– jelentette ki az elnök.

Duterte 2016-ban könyörtelen harcot hirdetett a lázadók és a drogkereskedők ellen. Az illegális drogkereskedelem elleni hadjáratban legalább 5700 – főleg szegény rétegekből származó – gyanúsított vesztette életét eddig.

Duterte következetesen tagadja a jogvédők vádjait, miszerint engedélyt adott a biztonsági erőknek gyilkosságok elkövetésére. Ugyanakkor pedig többször is halállal fenyegette a drogkereskedőket. Az elnök és a rendvédelmi szervek is azt állítják, hogy a műveletek során megölt gyanúsítottak ellenállást tanúsítottak és veszélyeztették a rendőrök életét.

Duterte 2018-ban helyezte katonai ellenőrzés alá a korrupció mételyezte vámhatóságot, miután két nagyobb drogszállítmány bejutott Manilába.

Kiemelt kép: Philippines’ Presidential Photographers Division (PPD) / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik