Nagyvilág

Hat év börtönt kapott a Duterte rendszerét kritizáló újságíró

A nemzetközi közvélemény a Fülöp-szigeteki sajtószabadság próbájának tartja a Maria Ressa újságíró ellen évek óta tartó bírósági eljárást, amelyben most döntés született: a kormánykritikus újságírót online elkövetett rágalmazás vádjában bűnösnek találták — írta meg a BBC.

Maria Ressa mellett elítélték a Rappler nevű hírportál egy másik szerzőjét is. Az újságírókat a fellebbezés időszakára óvadék ellenében feltételesen szabadlábra helyezték, azonban 6 év szabadságvesztéssel számolhatnak. Ressa elutasította az ellene felhozott vádakat, szerinte azok politikai indíttatásúak, míg Duterte szimpatizánsai azzal érvelnek, hogy a Rappler hamis híreket közölt.

A mostani ügy a Rappleren 2012-ben megjelent egyik cikkel kapcsolatos, amely egy vállalkozó és a legfelsőbb bíróság egyik akkori tagjának kapcsolatait feszegette. Az írás elleni panaszt 2017-ben először elutasították, később az ügyészség azonban vádat emelt Ressa ellen. Bár az online rágalmazásról szóló törvény négy hónappal azután lett hatályos, hogy a Rappler cikke megjelent, az írásban 2014-ben változtatást végeztek, — kijavítottak egy elütést — ezért az ügyészség szerint alkalmazható rá a 2012-es törvény.

A Rappler többször is kimerítően foglalkozott Duterte véres drogellenes háborújával, erősen kritizálva az elnököt.

Kiemelt kép: ED ALJIBE / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik