Nagyvilág

Több ezer belarusz tüntetőt börtönöztek be

A híradások szerint már 6-7 ezer belaruszt börtönöztek be az elcsalt választás miatt vasárnap kirobbant tüntetési hullám során. A Guardian arról írt, hogy több ellenzéki vezetőt is lecsuktak, akik kritizálták a belarusz hatóságok erőszakos fellépését.

A karhatalmi erők könnygázt, villanógránátokat, és gumilövedéket is bevetettek. Bresztben éles lőszerrel is lőttek a tüntetőkre a rendőrök. A hatóságok eddig két tüntető halálát erősítették meg.

A tüntetések azután robbantak ki, hogy vasárnap nagy fölénnyel nyerte a választást a hivatalos adatok szerint az országot 1994 óta vezető diktátor, Aljakszandr Lukasenka. Szvjatlana Cihanouszkaja, az ellenzék jelöltje választási csalásra hivatkozva kijelentette, hogy nem fogadja el a közzétett eredményeket, és saját magát tartja a választás győztesének, majd nem sokkal később, hatósági nyomásra, elhagyta az országot, és a választási eredmény elfogadására, valamint a tüntetések beszüntetésére szólította fel híveit – amit nagy valószínűséggel zsarolás hatására tett.

Szerdán a korábbinál békésebb tüntetések kezdődtek: fehér ruhás nők virágokkal a kezükben tüntettek több tucatnyi városban. A rendőrség ennek elenére folytatta a letartóztatásokat.

Kiemelt kép: euroradio.fm

Ajánlott videó

Olvasói sztorik