Nagyvilág

A Fidelitas nem ítélte el a belarusz erőszakot

Az Európai Néppárt ifjúsági szervezete, a YEPP (Youth of the European People’s Party) közleményben ítélte el a belarusz elnökválasztás alatt és után történteket, azonban sem a Fidelitas, sem a KDNP ifjúsági szervezete nem jelezte, hogy aláírnák a dokumentumot – írja a Magyar Hang. Erre nem lehet magyarázat, hogy nem tudtak a közleményből, mert a YEPP egyik alelnökét a Fidelitas adja Magyar Ágnes Zsófia személyében.

A közleményben azt kérik, hogy a belarusz választás eredményeit tükröző adatokat tegyenek közzé a minszki hatóságok.

Az EU többször is tisztességes és szabad választásokat szorgalmazott, ám a választásokat követő események felháborítóak

– írják, hozzátéve, hogy elítélik az erőszakos cselekedeteket és azt kérik, hogy engedjék szabadon a letartóztatottakat, és az emberek gyakorolhassák szabadon a békés tiltakozásra és gyülekezésre való jogukat.

Több ezer belarusz tüntetőt börtönöztek be
Hiába jelentek meg a békés ellenállók, a letartóztatások folytatódtak.

„A demokrácia kulcsfontosságú minden működő társadalomban és államban; ezért azt kérjük, hogy ezt tartsák fenn és érvényesítsék Belaruszban” – nyomatékosítják a közleményben.

A belarusz helyzettel kapcsolatban a magyar kormány is hallgat. Mint a 444 megjegyzi: Orbán Viktor éppen most nyáron nyitott Fehéroroszország irányába, amikor a magyar miniszterelnökök közül elsőként tett hivatalos látogatást Minszkben június 5-én. Itt arról beszélt, hogy „a két nép és a két ország sokkal közelebb van egymáshoz, mint azt gondolni szoktuk”.

Az unió szankciókat is tervez az elcsalt választás miatt, azonban ezt éppen Magyarország akadályozhatja meg egy vétóval.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik