Nagyvilág koronavírus

Kötelező lesz ősztől a maszk a román iskolákban

Mindenkinek: tanárnak, diáknak, kisegítő személyzetnek.

Romániában szeptember 14-én az új tanév új szabályokkal indul. Ludovic Orban kormányfő azt mondta, azokban az iskolákban, amelyek megnyitják kapuikat, kötelező lesz a maszk tanároknak, diákoknak és a kisegítő személyzetnek is – írja a Maszol.ro. A miniszterelnök a parlament előtt a koronavírus-járvány elleni kormányzati intézkedésekről és az iskolakezdésről számolt be.

Mint mondta, a tanévkezdésre minden település másként  készülhet a járvány terjedésétől függően. Nincs egységes, országos szabályozás. A zöld terv szerint minden diák jár iskolába, a sárga szerint a diákoknak csak egy része, a vörös terv írja elő az iskola bezárását és online oktatást.

A kinyitó iskolákban a kötelező maszkviselés mellett a kormányfő szorgalmazta azt is, hogy ha lehet, plexivel válasszák el egymástól a diákokat. Fertőtlenítőszernek kell minden tanár és diák rendelkezésére állnia.

Ludovic Orban közölte, hogy a romániai iskolák 20 százalékának nincs internet-hozzáférése, de az ígérte, megoldást találnak arra, hogy legyen, lat. A kormányfő hozzátette azt is, biztosítani kell az iskoláknak nemcsak ezt, hanem az ingyenes hozzáférést is az online oktatáshoz szükséges platformokhoz.

Koronavírus - Még több hír a témában

Az online oktatásból eddig kiszorult, okoseszközökkel nem rendelkező tanulókról azt mondta: pénzt különítettek el 250 ezer táblagép megvásárlására, jövő héten hirdetik ki a közbeszerzés nyerteseit, emellett uniós alapokból 125 millió eurót fordítanak további 200 ezer laptop megvásárlására, a helyi önkormányzatok járvánnyal kapcsolatos költségeinek visszatérítésére. A Világbank forrásaiból 1164 romániai iskola kap laptopokat és webkamerákat.

Csak maszkban mehetnek iskolába a szerb diákok
A válságstáb az órán azt nem tenné kötelezővé, de akkor is ajánlja. 

Kiemelt képünk illusztráció: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik