Nagyvilág

Lekapcsolták az internetet Fehéroroszországban

Komoly kockázatot vállalt kedden a politikai túlélésért küzdő, vélhetően elcsalt választáson újrázó Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök, aki gyakorlatilag az egész országban lekapcsoltatta az internetet, írja a Guardian.

A fehéroroszok újabb tüntetéseket szerveztek, de eléggé megnehezíti most a helyzetet, hogy elvágták őket a külvilágtól. A mobilinternet használhatatlanná vált, a legnépszerűbb üzenetküldő appok pedig elérhetetlenek lettek. A demonstrálók így most minden erejükkel azon vannak, hogy virtuális magánhálózatra vagy wifire kapcsolódjanak.

Lukasenka a lépéstől azt reméli, hogy a tömeges tüntetések abbamaradnak. Arra, hogy egy országban szándékos leállítják az internetet, példátlan a modern Európában.

Az emberek most híreket se tudnak olvasni, mert a legnépszerűbb portálok sem nyithatók meg, a televíziós híradásokat pedig a kormány kontrollálja.

Magyarország akadályozhatja meg az uniós szankciókat az elcsalt fehérorosz választás után
Az ellenzéki elnökjelölt már Litvániában van. Újabb véres összecsapások voltak Minszkben, egy ember meghalt. Lukasenka helyzete nem jó, de uniós szankciókat nehéz lesz kivetni, mert Orbán Viktor már korábban kiállt ellenük.

Kedd estére egyébként az volt a tüntetők terve, hogy 20 fős csoportokban jelennek meg Minszk utcáin, és ezzel lebénítják az egész várost. Most, hogy nincs internet, képtelenség koordinálni az akciót.

Az internet lekapcsolása több iparágat is gyorsan megbénított. Amikor a Guardian egy nemzetközi szállodalánc recepciósánál érdeklődött, hogy náluk van-e internet, nevetve csak annyit mondott:

nincs, az egész országban nincs.

A szolgáltatók elnézést kértek az okozott kellemetlenségért, de azt közölték, rajtuk kívülálló okok miatt történik mindez.

Furcsa videóüzenet jelent meg a belorusz ellenzéki elnökjelölttől
Többekben felmerült annak a lehetősége, hogy Cihanouszkaját megzsarolták.

Kiemelt kép: Beata Zawrzel/NurPhoto/AFP

Ajánlott videó