Nagyvilág

Furcsa videóüzenet jelent meg a belorusz ellenzéki elnökjelölttől

Kedden derült ki, hogy Szvjatlana Cihanouszkaja, aki ellenzéki jelöltként indult a belorusz elnökválasztáson, Litvániába utazott eddig nem tisztázott körülmények között. Bár utazásáról úgy beszélt, hogy az saját döntése volt, a kampánystábja szerint a belorusz hatóságok kényszerítették rá.

Erre a lehetőségre utal az a videófelvétel is, amely délután került fel a Twitterre és amelyben Cihanouszkaja egy kezében tartott papírról felolvasva arra kéri a beloruszokat, hogy tartsák be a törvényeket, ne álljanak ellent a rendőrségnek és ne menjenek ki az utcára tüntetni.

Arról nincs információ, hogy milyen körülmények között készült a videó, ugyanakkor több internetező is felismerni vélte a választási bizottság minszki épületének egyik irodáját. Cihanouszkaja ebbe az épületbe tartott hétfőn, amikor több órára eltűnt és senki nem tudta, hol van.

Többen úgy vélik, hogy a politikust megzsarolhatták és ezt támaszthatja alá az is, hogy a videót először a jelenlegi elnököt, Aljakszandr Lukasenkát támogató média kezdte el terjeszteni.

Kiemelt kép: Sergei GAPON/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik