Nagyvilág

Fehérorosz ellenzéki elnökjelölt: Sokan utálni fognak

Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt Litvániában tartózkodik, és biztonságban van – írta Linas Linkevicius litván külügyminiszter a Twitteren kedden. Cihanouszkaja gyerekei már korábban Litvániába utaztak, így most velük van. Férje Szjarhej Cihanouszki, kormánykritikus vlogger börtönben ül.

A politikust csapata azóta nem tudta elérni, hogy hétfőn elhagyta a választási bizottság épületét. Az ellenzéki elnökjelölt azért kereste fel a hivatalt, hogy több választókerületben a szavazatok újraszámlálását vagy a voksolás megismétlését követelje.

Arról azonban ellentétes információk jelentek meg, hogy Cihanouszkaja elmenekült vagy kitoloncolták. Egy a Twitteren közzétett videóban a politikus azt mondta:

Nehéz döntést hoztam, elmenekültem. Sem a csapatom, sem a barátaim, sem a férjem nem szólt bele. Sok ember nem fog megérteni, sokan csalódottak lesznek, és sokan utálni fognak. De senkinek nem kívánom, hogy ilyen döntést kelljen hoznia.

Az önkéntes távozást a litván külügyminiszter korábban megerősítette. Cihanouszkaja a videóban hozzátette: „Ezért, emberek, arra kérem önöket, hogy vigyázzanak magukra. Egyetlen élet sem ér annyit, mint ami most történik.”

Cihanouszkaja kampánycsapata ugyanakkor arról beszélt a Reutersnek kedden, hogy a hatóságok távolították el Fehéroszországból és „Szvjatlanának esélye sem volt”. Szerintük az erőszakos eltávolításra utal az is, hogy pár perccel azelőtt, hogy Cihanouszkaja felkereste volna a hivatalt, még a jövőbeni terveiről beszélt a stáb egyik tagjával és – a stáb szerint – esze ágában nem volt elhagyni az országot.

Olga Kovalkova, Cihanouszkaja egyik kampányképviselője a Tut.by hírügynökségnek úgy fogalmazott, hogy az ellenzéki elnökjelölt külföldre távozását a fehérorosz hatóságok bonyolították le.

Kovalkova azt mondta, hogy a politikusnak, aki a korábban őrizetbe vett stábfőnökével, Marija Morozzal együtt utazott el, „nem volt más választása”, de „csapatának egy része továbbra is túsz marad”.

Az ellenzéki jelölt bizalmasai korábban elmondták: megpróbálják elérni, hogy újraszámlálják a leadott voksokat azokban a szavazókörzetekben, ahol problémák merültek fel. Egyúttal szeretnének tárgyalni a hatóságokkal a hatalom békés átadásáról, de ha kell, készek hosszú távra az utcákra vonulni, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek.

Inkább sütne húst otthon, de előbb le kell váltania a 26 éve regnáló fehérorosz diktátort
Fehéroroszországban vasárnap választást tartanak, és 26 éve nem voltak ilyen közel ahhoz, hogy a szovjet stílusú Lukasenkót eltávolítsák a hatalomból.

A választási bizottság előzetes, de sokak által vitatott eredményei alapján a jelenlegi elnök, Aljakszandr Lukasenka 80,08 százalékot, míg Cihanouszkaja 10,9 százalékot szerzett a vasárnapi elnökválasztáson. A részvételi arány 84 százalékos volt. A végeredményt augusztus 14-én teszik közzé. Cihanouszkaja választási csalásra hivatkozott, és leszögezte: nem fogadja el a hivatalos eredményeket, és saját magát tartja a választás győztesének.

Minszk: hétfő este ismét összecsapott a rendőrség a tüntetőkkel
A hivatalos szervek szerint merényletet terveztek Szvjatlana Cihanouszkaja elnökjelölt ellen.

Kiemelt kép: SERGEI GAPON/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik