Nagyvilág

„Peking megölte a szabad sajtót”: letartóztatták Hongkong leghíresebb ellenzéki médiamágnását

Az új nemzetbiztonsági törvényre hivatkozva letartóztatták a Peking-ellenes nézeteiről ismert Jimmy Lai hongkongi médiamágnást. A lépés azután történt, hogy letartóztattak több fiatal aktivistát, kirúgtak az állásából egy ismert ellenzéki egyetemi jogász professzort, és elhalasztották a szeptemberi parlamenti választásokat, amin várhatóan nagyot nyertek volna az ellenzéki jelöltek.

A hongkongi rendőrség hétfőn letartóztatta Jimmy Lai médiamogult, a Peking-ellenes Apple Daily című lap tulajdonosát, miközben a lap szerkesztőségét rendőrök kutatták át. A demokráciapárti tüntetések egyik fő támogatójának számító 72 éves üzletembert és hat másik férfit az új nemzetbiztonsági törvény alapján tartóztatták le, aminek bevezetése ellen hatalmas tüntetések voltak a városállamban.

„Ha befogod a szád, nem lesz baj” – Peking bedarálja Hongkong szabadságát
Eleve rémülettel töltötte el a hongkongiakat a Peking által bevezetett új nemzetbiztonsági törvény, de közben kiderült, az sokkal aggasztóbb, mint gondolták.

A rendőrség közleménye szerint a hét, 39 és 72 év közötti férfit csalásra való összeesküvés miatt tartóztatták le, valamint azért, mert a gyanú szerint „külföldi hatalmakkal összejátszva veszélyeztették a nemzetbiztonságot”. Egy rendőrségi szóvivő megerősítette, hogy egyikük a médiamágnás. Az AFP információi szerint Lait csalással is gyanúsítják.

Lai egyik közeli munkatársa elmondta, hogy a milliárdos üzletembert helyi idő szerint reggel hét órakor vették őrizetbe a házában. Mark Simon közölte, hogy a hatóságok letartóztatták Lai két fiát is, valamint kikérdezték médiacégének több magas rangú vezetőjét. Az RTHK hongkongi közszolgálati adó információi szerint a letartóztatottak között van az Apple Daily című lap több vezetője is.

A reggeli letartóztatás után nagyjából kétszáz rendőr szállta meg az újság szerkesztőségét. A közösségi oldalakon közzétett felvételeken látni lehet, ahogy civil ruhás rendőrök nézik át az újságírók asztalait. A rendőrök a megbilincselt Lait is körbevezették a szerkesztőségben, ahonnan az egyik újságíró elmondása szerint több zsáknyi iratot vittek ki az épületből, majd egy teherautóba pakolták azokat.

Ezek után a rendőrség kitiltotta a letartóztatásról szóló sajtótájékoztatóról az RTHK riportereit, valamint mások mellett a Reuters brit, az AP amerikai és az AFP francia hírügynökség munkatársait.

„Felháborító, szégyenteljes támadás a sajtószabadság ellen”

A hongkongi ellenzék és az újságíró-szervezetek a sajtó, valamint a sajtószabadság elleni támadásként értékelték Lai letartóztatását, illetve az ellenzéki lap szerkesztőségében tartott rendőrségi kutatást. A Hongkongi Újságírók Szövetségének vezetője, Chris Yeung „szörnyűnek” nevezte a rajtütést, hozzátéve, hogy harmadik világbeli országban számít ilyen jelenetekre, nem Hongkongban, ahol egészen mostanáig szabadon működhetett a média.

Claudia Mo ellenzéki képviselő és egykori újságíró a Guardian című brit lapnak nyilatkozva közölte, sokkal jobban meglepődött a szerkesztőségi rajtütésen, mint Lai letartóztatásán. Szerinte ezzel egyértelműen jelezték a hongkongi médiának és az ott dolgozó külföldi újságíróknak, hogy jobban teszik, ha vigyáznak arra, mit írnak.

A Hongkong Egyetem médiaszakának vezetője, Keith Richburg a sajtószabadság elleni felháborító és szégyenteljes támadásnak nevezte az esetet a Twitter-oldalán, majd a Guardiannek elmondta:

Ez az a nap, amikor kijelenthetjük, hogy a sajtószabadság hivatalosan meghalt, és nem természetes halállal. Azt Peking ölte meg, valamint Carrie Lam (Hongkong kormányzója) és a hongkongi rendőrség.

Várható volt

Lai már júniusban, két héttel az új nemzetbiztonsági törvény bevezetése előtt kijelentette:

Felkészültem arra, hogy börtönbe kerülök.

A kínai nép gyűlés június végén fogadta el a Hongkongra vonatkozó új nemzetbiztonsági törvényt, ami alapján szeparatizmus, felforgatás és terrorizmus, valamint más országokkal való összejátszás miatt is elítélhetnek hongkongiakat akár életfogytiglani börtönbüntetésre. Jogvédők arra hívták fel a figyelmet, hogy a törvény szándékosan homályosan határozza meg, milyen cselekedetek számítanak a jogszabály megsértésének, és attól tartanak, azt rá lehet húzni bármire, amire Peking akarja.

Lai egyike volt azoknak az embereknek, akik számíthattak rá, hogy az új jogszabály alapján le fogják tartóztatni. Az üzletember az egyetlen multimilliomos hongkongi, aki hajlandó vagyonát is kockára tenni Peking-ellenes hozzáállásával, és évtizedek óta küzd a Kínai Kommunista Párt befolyása ellen Hongkongban.

A Kínában született Lai 12 éves volt, amikor Hongkongba menekült a kínai Kuangtung tartományból, és egy textilüzemben kezdett el dolgozni. Két évtized alatt felküzdötte magát a szamárlétrán, majd egy saját ruhamárkát alapított, ami az egyik legnagyobb férfi ruházati céggé vált. Lai 1994-ben adta el a cégét, miután erősen kritikus cikket írt az akkori kínai miniszterelnökről, a Tienanmen téri mészárlásban játszott szerepe miatt Pekingi Mészárosként is emlegetett Li Pengről, és válaszul a kínai kormány bezáratta Lai összes üzletét Kínában.

Lai egy évvel később indította útjára a hongkongi médiapiacot teljesen felrázó Apple Daily című lapját, ami rendkívül sikeressé vált, és milliárdossá tette őt. Miközben sok más médiatermék igyekezett visszafogni a Peking-ellenes hangokat, félve az üzleti megtorlástól, az Apple Daily büszkén vállalta ellenzéki szerepét, és rendszeresen kritizálta a pekingi kormányzatot, Laival az élen, aki maga is részt vett a tavalyi tüntetéseken.

Az üzletember évek óta fenyegetések árnyékában él. 2013-ban ismeretlenek egy lopott autóval törték át házának kapuját, ahol egy baltát és machetét hagytak, illetve maszkos férfiak az Apple Daily több tízezer példányát gyújtották fel, miután fegyverrel fenyegették meg a lap munkatársait. 2015-ben és 2019-ben pedig gyújtóbombákat dobtak a házára.

Rendőrkordon az Apple Daily székházánál. Fotó: Isaac Lawrence / AFP

A pekingi kormányzat irányítása alatt álló kínai állami sajtó rendszeresen árulóként hivatkozik rá, a kormányellenes tüntetések mögött álló erőként, aki támogatja a zavargásokat, és külföldi hatalmakkal összeesküvésben igyekszik destabilizálni Kínát.

A tavalyi tüntetések kezdete óta Lait legalább háromszor vették őrizetbe a hatóságok, de most először az új nemzetbiztonsági törvény alapján, amit júniusban úgy jellemzett, mint ami Hongkong végét jelenti. A törvény lehetőséget biztosít a hatóságoknak arra, hogy a letartóztatott embereket Kínába szállítsák át, és az ottani, a Kommunista Párt irányítása alatt álló bíróságokon ítéljék el őket, akár életfogytig tartó börtönbüntetésre is.

Oda a szabadság?

Az új jogszabály bevezetése óta egymás érik az olyan események, ami igazolni látszik azok félelmét, akik szerint Peking politikai elnyomásra és a szólás- és sajtószabadság korlátozására fogja használni a törvényt. Már az életbe lépését követő napon több demonstrálót is őrizetbe vettek egy tüntetésen, és a beszámolók szerint a hongkongiak tömegével kezdték el törölni közösségi médiás posztjaikat, attól tartva, hogy ők is hasonló sorsa jutnak.

Július 28-án az oktatás függetlensége is kétségessé vált, miután a Hongkong Egyetem kirúgta Benny Tai jogászprofesszort, ismert demokráciapárti aktivistát. Peking nem titkolta, hogy „hazafiasabb” oktatást szeretne látni az iskolákban, és alig egy héttel a törvény bevezetése után több egyetemi intézményben is arra figyelmeztette a vezetőség az oktatókat, vigyázzanak arra, hogy mit és hogyan tanítanak.

Július 30-án négy fiatal, 16 és 21 év közötti aktivistát tartóztattak le a törvény megsértése miatt, a rendőrség közlése szerint a közösségi oldalaikon megjelent tartalmak miatt. Mindannyian függetlenségpári diákcsoportoknak voltak a tagjai vagy vezetői voltak. Még aznap a hongkongi hatóságok megtiltották 12 ellenzéki képviselőjelöltnek, hogy induljanak a szeptemberi törvényhozási választáson, amin a Pekinggel szemben álló erők nagy arányú győzelmét várták. Egy nappal később a hongkongi vezetés bejelentette, hogy egy évvel elhalasztják a választást, a hivatalos indoklás szerint a koronavírus-járvány miatt.

Szintén július 30-án a kínai állami sajtó arról számolt be, hogy a hongkongi rendőrség letartóztatási parancsot adott ki hat, külföldön lévő demokráciapárti aktivista ellen, köztük egy amerikai állampolgár ellen is. Köztük volt Nathan Law egykori hongkongi képviselő és aktivista, aki még a törvény bevezetése előtt Londonba menekült, félve attól, hogy le fogják tartóztatni a hatóságok.

A jogszabály elfogadása, majd pedig a letartóztatások hatására több ország, köztük Nagy-Britannia, Németország,  Kanada, Ausztrália és Új-Zéland is felfüggesztette a Hongkonggal kötött kiadatási egyezményeit, Franciaország pedig közölte, hogy elhalasztják annak ratifikálását.

Kiemelt kép: Vernon YUEN / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik