Nagyvilág

Többször is csalással maradt elnök, ma ismét róla, Európa utolsó diktátoráról szavaz Fehéroroszország

És ismét győzni fog. És nyilván ismét lesznek tüntetések.

A kilenc és fél milliós Fehéroroszország 1994-ben választotta államelnökének Alekszandr Lukasenkát, akit utóbb még négyszer prolongált posztján a nép.

Ma eljött a lehetséges hatodik győzelem napja: a szavazóhelyiségek este nyolc óráig tartanak nyitva, ezután teszik közzé az exit poll eredményeket.

Az elnökválasztás előtt keddtől négy napig előzetes választást is tartottak, melyen a választásra jogosultak 41,7 százaléka adta le voksát; összesen 6,8 millió választópolgár regisztrált.

Lukasenkát sokan Európa utolsó diktátoraként tartanak számon; a bajszos politikus a korábbi választások előtt rendre úgy biztosította győzelmét, hogy esélyes riválisait börtönbe záratta.

Most négy kihívója van, közülük a legfajsúlyosabb Szvjatlana Cihanouszkaja, aki a fogva tartott ellenzéki Szjarhej Cihanouszki vlogger felesége.

Fotó: AFP

A Magyar Távirati Iroda azt írja, hogy „félhivatalos kutatások szerint Lukasenka népszerűsége 25-35 százalék között mozog, míg Cihanouszkaja népszerűsége a biztos választók körében valamivel több mint 35 százalékos”; más elemzőktől viszont azt olvasni, hogy amíg az orosz elnök, Vlagyimir Putyin kitart Lukasenka mellett, addig lehetetlen megbuktatni a fehérorosz diktátort; márpedig Putyin egyelőre a regnáló elnök pátján áll.

Lukasenka mostani népszerűségvesztését elsősorban az okozza, hogy félvállról vette a koronavírus-járványt, gyógymódként vodkát javasolt a kór ellen, s abban sem akadályozta meg őt a pandémia, hogy május kilencedikén, a Győzelem Napján Minszk főterén katonai parádénak örvendjen.

A szabályokról:

  • az elnökválasztás akkor érvényes, ha a regisztrált választók több mint 50 százaléka részt vesz rajta
  • az a jelölt a nyertes, aki a résztvevők több mint felének szavazatát megszerzi.

Az előző, 2015-ös elnökválasztás idején:

  • az előzetes szavazásán a választók 36,05 százaléka szavazott
  • a teljes választási részvétel 87,22 százalék volt
  • Lukasenkára a résztvevők 83,5 százaléka voksolt.

A választásokon megfigyelőként az EBESZ nem vész részt, jelen lesznek viszont a szovjet utódállamok nagyobb részét tömörítő Független Államok Közössége parlamenti közgyűlésének megfigyelői.

Inkább sütne húst otthon, de előbb le kell váltania a 26 éve regnáló fehérorosz diktátort
Fehéroroszországban vasárnap választást tartanak, és 26 éve nem voltak ilyen közel ahhoz, hogy a szovjet stílusú Lukasenkót eltávolítsák a hatalomból.

Lukasenka győzelme esetén borítékolhatóak a tüntetések, a 2010-es választás után ötvenezren vonultak utcára, az utóbbi időben ennél nagyobb tömeg is összeverődött ellenzéki megmozdulásokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik