Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

Donald Trump épp most veri meg önmagát

Ha ma lennének az amerikai választások, Donald Trump szinte biztosan veszítene. De a regnáló elnöknek még úgy is egy kisebb csodában kell bíznia, hogy három hónap még hátravan a kampányból. Jelenleg minden ellene szól, és teljesen kicsúszott a kezéből az irányítás.

Trump elnöki pályafutásának végére a koronavírus-járvány kritikán aluli kezelése tehet pontot. A republikánus politikus végzetes döntésének bizonyulhat, hogy a gazdaság újranyitása mellett döntött, azóta ugyanis egyre több államban dönt rekordokat az új fertőzöttek száma, ami a választásokon meghatározó tényező lesz.

Az Amerikai Egyesült Államok első embere tisztában van a lejtmenetével, de hiába próbálja elterelni a szavazók figyelmét a járványról, ebben a válsághelyzetben ez maga a lehetetlen küldetés, mert mindenki a saját bőrén érzi a recessziót.

A közvélemény-kutatások, a történelem, és kihívója, Joe Biden kiváló manőverezése is azt jelzik, hogy Trump súlyos vereség elé néz idén novemberben.

Minden adat lesújtó

A koronavírus-járvány csúcsosodása és Donald Trump népszerűségének zuhanása között komoly összefüggéseket találni, és még csak nem is kell hozzá elemzőnek lenni.

Fotó: Cindy Ord /Getty Images /AFP

Biden és Trump között a július közepén végzett kutatások szerint kilenc-tíz százalékpontnyi különbség van előbbi javára, és ha ez nem változik, akkor a regnáló elnök az utóbbi évtizedek legsúlyosabb vereségét szenvedheti el.

Legutóbb 1980-ban Ronald Reagan vert rá közel tíz százalékot ellenfelére, Jimmy Carterre.

Az emberek elégedetlensége egyértelműen a kormány járványkezelésével indokolható. Intő jel, hogy már a saját szavazóbázisa sem áll ki olyan mértékben Trump mellett, mint korábban. Az elnök elfogadottsági rátája a republikánus voksolók körében a múlt héten már 80 százalék alá csökkent az Ipsos és a Quinnipiac felmérésén is, pedig 2018 kezdete óta ez a szám rendszerint 90 százalék feletti volt, és egyszer sem esett 85 százalék alá.

Trumpnak csak 75 százalékpontnyi előnye van összességében Bidennel szemben a republikánus szavazóknál, 2016-ban Hillary Clinton ellen ez valahol 80 és 85 százalékpont között volt. Mindeközben Biden a demokraták táborában 86 százalékkal vezet ellenfelével szemben. Magyarul Trump gyengébben teljesít a republikánusoknál, mint Biden a demokratáknál.

Jó, de hogy jön ide a koronavírus? Úgy, hogy a CNN közvélemény-kutatása szerint azok közül, akik szerint Biden jobban kezelné a járványt, 96 százalék rá is szavazna a választásokon. Trump közülük mindössze 2 százalékot vinne el.

A Gallup előző három havi felmérésében ráadásul a válaszadók legkevesebb 20 százaléka érezte a nemzet legfontosabb kérdésének a koronavírus-járványt és annak megállítását. Ez rendkívül ritka egy nem gazdasági jellegű probléma esetében, de ha mégis megesik, akkor az amerikai történelem alapján az fog győzni, aki ezt az emberek véleménye szerint jobban tudja kezelni.

A nem gazdasági kérdés kulcsa

2020 májusában az amerikaiak 45 százaléka érezte a Covid-19-et a legsúlyosabb bajnak az államokban. Ez két évtizedes rekord, nem gazdasági téma legutóbb 2001 októberében bírt ilyen komoly jelentőséggel. Akkor a terrorizmus volt az, egy hónappal az ikertornyok ledöntése után.

Fotó: Mario Tama /Getty Images /AFP

Amerikában meglehetősen ritkán fordul az elő, hogy nem a gazdasági kérdések határozzák meg a választásokat. A novemberi ilyen lesz, és a múltat tekintve Trump csekély esélyekkel indul.

1980-ban Ronald Reagen úgy tudott fölényesen nyerni, hogy az iráni túszdráma kezelésében őt favorizálták az emberek, Jimmy Carter számára pedig ez egyenértékűvé vált a vereséggel. Harry Truman 1952-ben, Lyndon Johnson pedig 1968-ban nem indult újra az elnöki posztért. Előbbinek a koreai háború, utóbbinak a vietnami háború idején kellett volna kiharcolnia az újraválasztást, de helyettük Adlai Stevenson és Hubert Humphrey voltak a jelöltek demokrata színekben. Az emberek mindkét esetben magasan a republikánus Dwight Eisehowert illetve Richard Nixont tartották megbízhatóbbnak a háborús erőfeszítések kézben tartásában, és ennek köszönhetően magabiztosan be is húzták a választásokat.

Ezekben az időkben jól ment a gazdaság, mégsem sikerült a regnáló elnököknek profitálniuk abból, mert nem tudták ellensúlyozni azzal a háborús ügyeket. Ehhez képest most még az amerikai gazdaság is hanyatlik, és a választópolgárok ebben a tekintetben is Bidenben látják a megoldást.

Mit tehet ilyenkor Trump? Tereli a figyelmet, de az egy pandémia közepén nem olyan egyszerű dolog, pláne az ő esetében.

Biden nagyot játszik

Trump három hónappal a választások előtt lecserélte a kampányfőnökét. Júniusban az előző hónaphoz képest dupla annyit, 50 millió dollárt költött reklámokra. Azt mondja, nem feltétlenül fogadná el a vereségét novemberben, ahhoz látnia kell az eredményeket.

A 2016-os és a mostani elnökválasztás között egy óriási különbség van, és az a koronavírus-járvány, amit Amerika a világon az egyik legrosszabbul kezelt. Amíg Trump csak egy jelölt volt, mindenki jól szórakozott rajta, hogy a Twitteren ment neki mindenkinek, de amikor már elnökként csinálja ezt, ez nem vigasztal meg senkit, akinek a szerettei halnak meg a betegségben.

Trump és a stábja minden erejével azon van, hogy elvonja az emberek figyelmét a koronavírus-járvány okozta káoszról, de ez a fentebb említett okok miatt képtelenség. Próbálnak ellenségeket kreálni, ilyen például Kína, Soros György és a vetélytárs Joe Biden is, akit rendszerint válogatott jelzőkkel akar földbe tiporni.

Fotó: Jim Watson /AFP

Csakhogy Bidennek igazából nagyon védekeznie sem kell, mert az egyik leghatékonyabb fegyvert vetette be Trump ellen: magát Trumpot. Az amerikai elnök sajátos stílusával és sokszor bohózatba illő megnyilvánulásaival sokat árt magának, és a gyenge járványkezelés csak tovább ront a helyzetén.

Biden és csapata a körülményekhez alkalmazkodva biztonságos utat jelöltek ki maguknak, és azt próbálják elérni, hogy ez ne egy választás legyen a két jelölt között, hanem inkább egy népszavazás Trumpról. Biden alig ad interjút, alig kampányol, de így is nő az előnye. Mellette szól a Trump-ellenes politikája is, mert a bizonytalan szavazók közül sokan az elnökkel szemben érzett ellenszenvük miatt voksolnak majd inkább rá, semmint azért, mert szimpatizálnak vele.

A demokrata elnökjelölt azt a napóleoni alapelvet követi, mely úgy szól,

sose szakítsd félbe az ellenséget, ha éppen hibát követ el.

Márpedig Trump most hibát hibára halmoz.

Kiemelt kép: Nathan Howard /Getty Images /AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik