Gazdaság koronavírus

Jól kereshetett a lélegeztetőgép-botrányba keveredett szlovén cég a magyar biznisszel

A magyarországi lélegeztetőgép-vásárlásokkal kapcsolatban közölt cikket kedden a szlovén Necenzurirano oknyomozó újság. Információk szerint a magyar kormány 49 ezer eurós darabáron vett 110 darab lélegeztetőgépet azon a közvetítőcégen keresztül, amely korrupciós botrányba keveredett és amellyel a szlovén kormány szerződést bontott.

Mint írják, a Geneplanet tavasszal abban állapodott meg Orbán Viktor jóbarátjának, Janez Jansának a kormányával, hogy leszállítanak nekik 220 lélegeztetőgépet. Kiderült azonban, hogy a Siriusmed R30 lélegeztetőgépek fejlesztés nélkül nem alkalmasak a koronavírusos páciensek kezelésére, ezért 110 gép leszállítása után felbontották a szerződést Jansáékkal. A dolog furcsasága, hogy a szerződés felbontását Marko Bitenc, a Geneplanet igazgatója javasolta.

A Necenzurirano azzal magyarázza ezt a különös lépést, hogy Bitenc ekkor már tudhatta, hogy a magyar kormány segíthet neki. Megjegyzik, hogy Szijjártó Péter májusban kétszer is Szlovéniában tárgyalt, a külügyminisztérium egyik fő feladata a veszélyhelyzet idején pedig pont a lélegeztetőgépek beszerzése volt. Igaz, ahogy ezt a G7 korábban megírta, a külügy az állami kórházellátóhoz képest dupla annyiért vett gépeket.

Úgy tűnik, hogy az extra magas ár a szomszédunkkal kötött ügyletben is megfigyelhető. A szlovén oknyomozó portál információi szerint Magyarország 5,4 millió eurót fizetett 110 darab lélegeztetőgépért a Geneplanetnek, és az árat előre átutalta.

A 49 ezer eurós darabár 10 ezer euróval több mint amennyit a szlovének fizettek érte. (Az ÁEEK átlagosan 30 ezer eurót, a külügyminisztérium pedig 50 ezer eurót fizetett a járvány miatt megvásárolt lélegeztetőgépek darabjáért.) Ezek alapján a szlovén kormánynak le nem szállított gépeket Magyarország vette meg, de az ügyletnek még így is vannak homályos részei. A Napi.hu-t ugyanis korábban arról tájékoztatta a külügyminisztérium, hogy 220 darab gépet vettek a Geneplanettől, így további 110 darab berendezés áráról nincs információnk.

A gazdasági portál megjegyezte azt is, hogy a Geneplanetnél június végén a szlovén nemzeti nyomozó iroda munkatársai házkutatást tartottak, miután előkerült egy hangfelvétel arról, hogy a helyi egészségügyi ellátó vezetőit utasítja Zdravko Pocivalsek gazdasági miniszter, minél előbb írják alá a szerződést a Geneplanet nevű céggel, hogy elindíthassák a respirátorok megvásárlását.

Kiemelt kép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Anze Logar szlovén külügyminiszter sajtótájékoztatót tart a Hosszúfalu (Dolga Vas)-Rédics határátkelőn 2020. május 28-án. MTI/Varga György

Ajánlott videó

Olvasói sztorik