Nagyvilág koronavírus

Lovaggá ütötték Tom Moore-t, a jótékonykodó veteránt

Pénteken II. Erzsébet lovaggá ütötte Tom Moore-t, azt a II. világháborús veteránt, aki 100. születésnapja alkalmából a kertjében fel-alá sétálva 33 millió font adományt gyűjtött össze a brit egészségügy számára. A királynő a ceremóniához édesapja, VI. György király kardját használta.

Sir Tom Moore az ázsiai hadszíntéren szolgált és századosként szerelt le, de a 100. születésnapján tiszteletbeli ezredesség léptették elő. Moore eredetileg azt vállalta, hogy száz kört tesz meg a kertjében, hogy ezzel 1000 fontot gyűjtsön, ezt végül jócskán meghaladta. A több mint másfél millió adományozó között ott volt Vilmos herceg, II. Erzsébet unokája is. Sir Tom Moore-t egyébként nemrégiben David Beckham is meglátogatta és egy mezt ajándékozott neki.

Boris Johnson brit miniszterelnök hivatala május végén közölte, hogy a kormányfő egyedi intézkedéssel lovagi rangra terjesztette fel a hatalmas adományt összegyűjtő veteránt, az indítványt II. Erzsébet királynő jóváhagyta. A lovagi cím odaítélésének soron kívüli bejelentése és átadása szinte példátlan az udvari protokollban. A gyakorlat szerint ugyanis évente két ízben, a királynő júniusi hivatalos születésnapjának előestéjén és újév előtt ismertetik, hogy az uralkodó kiknek adományozott magas kitüntetéseket, köztük lovagi címet.

Today The Queen conferred the Honour of Knighthood on Captain Tom Moore at an Investiture at Windsor Castle.‪In April,…

Közzétette: The Royal Family – 2020. július 17., péntek

Ajánlott videó

Olvasói sztorik