Nagyvilág koronavírus

Ausztria néhány részén bezárják az iskolákat és óvodákat a koronavírus új hulláma miatt

Péntektől a tervek szerint egy hétre bezárják az iskolákat, az óvodákat és a bölcsődéket a koronavírus-fertőzések számának hirtelen növekedése miatt Felső-Ausztria öt járásában: Linzben, a Linzvidéki járásban, Welsben, a Welsvidéki járásban, valamint az Urfahr-környéki járásban – jelentette be Thomas Stelzer tartományi vezető szerdán.

„Masszív, ugyanakkor észszerű lépés” a vírus további terjedésének megakadályozására – mondta. Az intézkedést az indokolja, hogy Felső-Ausztriában szerdára egy nap alatt 61-ről 190-re emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma, ugyanakkor már néhány nap óta megfigyelhető volt a számok „dinamikus növekedése”. A tartomány vezetője azt ajánlotta, hogy mondják le a rendezvényeket is az érintett járásokban.

Az új fertőzések kiindulópontja egy Felső-Ausztria székhelyén, Linzben található keresztény közösség (Freie Christengemeinde). Több helyi nagycsalád is tagja a közösségnek, az elmúlt napokban ők szórták szét a koronavírust az érintett öt járásban.

A tartományi vezető egyben felhívta a figyelmet a lakosság egyéni felelősségére, így a nagyobb zárt helyiségekben ajánlott, a tömegközlekedési eszközökön pedig kötelező a szájmaszk viselése.

Rudolf Anschober osztrák egészségügyi miniszter arról tájékoztatott, hogy az elmúlt 24 órában 107-en fertőződtek meg koronavírussal; jelentős részük Felső-Ausztriában (61 fő), illetve Bécsben (24 fő). Ez idő alatt 13 beteget nyilvánítottak gyógyultnak, így jelenleg 677 aktív beteget tartanak nyilván, ami az előző napihoz képest 0,6 százalékos növekedést jelent. A tárcavezető kiemelte, hogy Felső-Ausztriában több gócpont is kialakult; leszögezte ugyanakkor, hogy a tendencia nem országos.

MTI, Kiemelt kép: MTI/EPA/Christian Bruna

Ajánlott videó

Olvasói sztorik