Nagyvilág koronavírus

Életmentő lehet a dexametazon a koronavírusos betegeknél

Brit szakértők azt állítják a dexametazon nevű szteroidról, hogy javított azoknak a koronavírus-betegeknek az állapotán, akik már súlyos, életveszélyes állapotban voltak – írja a Qubit.hu. Az alacsony dózisú szteroidos kezelés a lélegeztetőgépen kezelt betegeknél harmadával csökkentette az elhalálozás kockázatát.

A kutatók szerint

ha már a járvány kezdetén rendelkezésre állt volna az amúgy olcsó és széles körben elérhető gyógyszer, ötezer életet tudtak volna megmenteni csak az Egyesült Királyságban (ahol eddig csaknem 42 ezren haltak meg a koronavírusban), de a szer azokban az országokban is jól jöhet, ahol nincs pénz drága terápiákra.

A gyulladáscsökkentő szer segít megállítani azt a pusztulást, amelyet a SARS-CoV-2 támadását túlreagáló immunrendszer idéz elő.

Az Oxfordi Egyetem kísérletében kétezer, kórházban kezelt páciens kapta meg a szert, az ő állapotukat vetették össze később négyezer olyan betegével, aki nem kapott dexametazont. A beérkezett adatok szerint a lélegeztetőgépre került, dexametazonnal kezelt betegeknél a halál kockázata 40-ről 28 százalékra csökkent, míg az oxigénre szoruló pácienseknél kisebb volt a hatás: körükben 25-ről 20 százalékra csökkent az elhalálozás kockázata.

„Eddig ez az egyetlen gyógyszer, amely kimutathatóan és jelentősen csökkentette a halandóságot. Ez óriási áttörés” – mondta Peter Horby epidemiológus professzor, míg a kísérlet vezetője úgy fordította le az eredményeket, hogy

mostantól minden nyolc, lélegeztetőgépre szoruló betegből egynek az élete megmenthető, ráadásul a kezelés legfeljebb tíz nap gyógyszerezésből áll, és betegenként napi 5 fontba kerül.

Kiemelt kép: MTI/Vajda János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik