Nagyvilág

Matovic kiállt a ruttkai ámokfutót lelövő rendőrök mellett

A kormányfő közölte, nem engedi, hogy minden okostóni beléjük törölje a bakancsát.

Igor Matovic kiállt a ruttkai (vrútky-i) ámokfutót lelövő rendőrök mellett. A Paraméter idézte a szlovák kormányfőt, aki közösségi oldalán közzétett bejegyzésében azt írta: elutasítja, hogy egy extrém helyzetbe került rendőrt úgy kezeljenek, „mint valami rongyot, amibe minden okostóni beletörölheti a bakancsát”.

A miniszterelnök hangsúlyozta: ha valaki késsel a kezében, ámokfutó módjára kergetni kezd egy rendőrt, miközben a közelben édesanyák vannak a gyermekeikkel, nem számíthat másra, mint ami a ruttkai támadóval történt. Matovic szerint meg kell őrizni egy határt, mert azon túl fölöslegesen veszélybe sodornák a rendőröket.

 A térfigyelő kamerák felvételei alapján a rendőrök azt követően lőtték le a ruttkai (Vrútky) iskolai vérengzés elkövetőjét, hogy próbált elmenekülni. A rendőrök mintegy 200 méteren át követték a támadót, le akarták tartóztatni, de ő egyikük ellen fordult.

Videón, ahogy a rendőrök lelövik a ruttkai iskolai késelőt
A 22 éves Ivan Č. a ruttkai iskola diákja volt.

Korábban szintén a Paraméter írt arról, hogy a ruttkai iskolában többen is szembeszálltak a támadóval. Az egyik tanítónő a termében volt öt diákkal, amikor a férfi berontott. A támadó őt is megszúrta, amikor védeni próbálta a gyerekeket, akik közül a 22 éves férfi kettőt megsebesített.

A többi tanító a sikoltozásra lett figyelmes. Ekkor érkezett az igazgatóhelyettes, Jaroslav Budz, akit megölt Ivan Č., majd menekülőre fogta. A rendőrök végül az iskolától néhány száz méterre lőtték le.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik