Nagyvilág

Korábban egy vonaton késelt a ruttkai ámokfutó

A kormányfő hősnek nevezte a támadót feltartóztató tanárt.

A ruttkai (Vrútky, Turócszentmártoni járás) iskolában vérfürdőt rendező férfi nem először késelt. A TV Markíza információi szerint az Ivan nevű ámokfutó feltételesen volt szabadlábon, az iskolához a munkahelyéről szökött el – írja a Paraméter. 

Kiderült, a 22 éves turócszentmártoni férfi korábban is követett el hasonlót, egy éve a vonaton megkéselt egy utaskísérőt, de nem került börtönbe, szabadlábon védekezhetett. Milan Lučanský országos rendőrfőkapitány szerint később veszélyes fenyegetésért elítélték, de most újra kivizsgálják az esetet.

A rendőrség még azt is vizsgálja, milyen indíték vezethette, a Markízának a helyiek lehetségesnek mondták, hogy Ivan az iskolai zaklatásokért állt bosszút. Arról is beszéltek, hogy tudatmódosító szerek hatása alatt volt, de barátai ezt kizárták.

A támadás sérültjeit a turócszentmártoni egyetemi kórházban meglátogatta Marek Krajčí egészségügyi miniszter, aki azt mondta, egyikük állapota sem kritikus. A legjobb állapotban a két rendőr van, akik lelőtték a támadót, de közben megsérültek.

Stabil az állapota a kislánynak is, aki könnyebb sérüléseket, vágásokat szenvedett el a mellkasán, súlyosabb állapotban került kórházba egy kilencéves kisfiú, akit a vállán/mellkasán, illetve a hasán szúrt meg a támadó. Túl van ő is a műtéten, állapota stabil, ahogy annak a tanítónőnek is, akit azonban újra meg kellett operálni, mert először rosszabbodott az állapota.  

Az őrültek köztünk élnek, és az ilyen eseteket nem tudjuk megakadályozni.

Ezt Igor Matovič kormányfő mondta, aki hősnek nevezte a támadót feltartóztató tanárt, őszinte részvétét nyilvánította az elhunytak hozzátartozóinak.

Az Új Szó szerint a miniszterelnök Facebook-oldalán felidézte, hogy Jaroslav Budz matematika- és kémiatanár

„saját életét áldozta azért, hogy megmentse a gyermekek és a tanárok életét”.

Ezért javasolni fogja Zuzana Čaputová államfőnek, hogy az elhunyt tanárt részesítsék állami kitüntetésben.

Iskolai ámokfutás Ruttkán, lelőtték a támadót
A 22 éves turócszentmártoni férfi egy embert megölt, 2 gyereket és három felnőttet mesebesített.

Kiemelt kép: Milan Lučanský országos rendőrfőkapitány nyilatkozik a sajtónak. Polícia Slovenskej republiky

Ajánlott videó

Olvasói sztorik