Arra már korábban is volt példa, hogy valaki az agyműtétje közben hegedűn vagy gitáron játszott, de olyan eddig még nem látott a világ, hogy valaki a műtőasztalon készítsen töltött olívabogyókat, írja a BBC.
Egy 60 éves nő viszont véghez vitte a csodát, amikor egy tumort távolítottak el a halántéklebenyéből.
Az anconai Riuniti kórház idegsebésze arról beszélt, a két és fél órás beavatkozás rendkívül jól sikerült.
Közölte azt is, hogy a páciense egy óra alatt 90 olívabogyót töltött meg.
Mivel a halántéklebeny felelős a beszédkészségért, a memóriáért és a test jobb oldalának mozgásáért, a módszer segített a szakembereknek a beteg pontosabb megfigyelésében és a beavatkozás hatásainak felmérésében.
Roberto Trignani idegsebész és 11 fős csapata az elmúlt években több mint 60 agyműtétet végzett el éber állapotban lévő pácienseken. Egy esetben arra kérték a beteget, hogy nézzen mesefilmeket.
A töltött olajbogyót ascoli módra már jóval komplikáltabb feladat, ráadásul a steril műtőt bizonyos mértékben konyhává is kellett emiatt alakítani.
A Marche régió specialitása úgy készül, hogy az olívabogyókat hússal töltik meg, majd bepanírozzák és kisütik.
Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Getty Images