Nagyvilág

Hatodszor is megbukott a nyelvvizsgán, mégis dolgozhat Angliában a műhibabotrányba keveredett magyar orvos

Dr. Rákóczy György gyereksebész még 2009-ben keveredett műhibabotrányba, Angliában. A brit bulvársajtó szerint azért halt meg kis híján egy gyerek, mert a magyar orvos képtelen megtanulni angolul. Bár a Rákóczy idén hatodszor is elbukott a nyelvvizsgán, most újra dolgozhat Angliában.

Dr. Rákóczy György tizenegy évvel ezelőtt végbélműtétet végzett egy négyéves kisfiún a manchesteri gyermekkórházban. A beavatkozás során a gyerek fenolinjekciót is kapott, ám a 3 helyett 80 százalékos töménységűt. A Daily Mail című brit bulvárlap azt írta, a magyar orvos azért hibázott, mert nem tud angolul, és miatta harminc korrekciós műtétet kellett elvégezni a gyereken.

A 65 éves Rákóczy hatszor próbálkozott az angol nyelvvizsgával, legutoljára idén, de mindig megbukott. És mindig arra hivatkozott, hogy a követelmény kor szerinti diszkrimináció, hiszen a 60 év felettiek már nagyon nehezen tanulnak nyelveket.

A Daily Mail most arról ír, hogy bár az orvosi ügyeket kivizsgáló brit bizottság nem fogadta el Rákóczy érvelését, a magyar orvos nyelvtudás nélkül is ismét dolgozhat Angliában.

Rákóczy tavaly februárban, a Blikknek adott interjújában azt mondta, a műhiba azért történt meg a négyéves kisfiú operációja közben, mert olyan anyag volt a műtőben, aminek nem lett volna szabad ott lennie, és a fenolinjekció csomagolásán nem volt feltüntetve a töménysége. Elismerte, hogy ha a vegyszer intravénásan került volna a kisfiú szervezetébe, meghalhatott volna, azt viszont cáfolta, hogy a hiba miatt, a gyereknek harminc további műtétre lett volna szüksége.

A magyar orvost három évvel az incidens után felfüggesztették, de annak ellenére, hogy angolul továbbra sem tud, illetve hogy a legutóbbi kudarca után teljesen felhagyott a nyelvtanulással, feltételekkel ugyan, de újra dolgozhat.

Frissítés:

Cikkünk megjelenése után megkereste lapunkat Dr. Rákóczy György. Azt írta, nem igaz, hogy hatszor megbukott a nyelvvizsgán, az sem, hogy nem beszél angolul, ahogy az sem, hogy azt mondta, nem fair, hogy egy 60 év fölötti embertől elvárják, hogy nyelvet tanuljon. Állítja, 40 éve beszél társalgási szinten angolul, a 60 év fölöttiekre vonatkozó kijelentését a szerinte indokolatlanul nehéz nyelvvizsgával kapcsolatosan tette. Rákóczy szerint egyébként a nyelvvizsga-problémájának semmi köze a műhibához, a két ügyet csak a brit bulvársajtó mossa össze.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik