Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

„Szörnyűek a számok” – komoly bajban Trump újraválasztási kampánya

A közvélemény-kutatási adatok szerint magabiztosan vezet az amerikai elnök előtt a kihívója, Joe Biden.

Az elmúlt hetekben folyamatosan nőtt Joe Biden demokrata jelölt előnye az elnökválasztási felmérésekben az újraválasztásáért küzdő Donald Trumppal szemben. Az országos és államonkénti közvélemény-kutatások adatai arra mutatnak, hogy Trump akár nagyarányú vereséget is szenvedhet az öt hónap múlva tartandó amerikai elnökválasztáson, elsősorban annak következtében, hogy a koronavírus-járvány miatt megbicsaklott a gazdaság, jelentősen nőtt a munkanélküliség, és a rendőri erőszak elleni tüntetéssorozat nyomán kiéleződtek a társadalmi feszültségek.

A Monmouth egyetem szerdán nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási adatai szerint Bidenre az amerikai választók 52 százaléka szavazna, ha most tartanák a választásokat, míg Trumpra 41 százalék. Hasonló eredményei lettek az ABC News és a Washington Post vasárnap közzétett közös felmérésének, ami szerint Bidenre 53 százalék, Trumpra pedig 43 százalék voksolna. A Fox News előző heti felmérése szerint Biden 48-40 arányban vezet Trump előtt, míg az Economist és a YouGov kutatása szűkebb, 45-42 arányú Biden vezetést mutat.

Trump számára azonban leginkább az elnökválasztás szempontjából kulcsfontosságú államokban készített felmérések jelentik a rossz hírt. A 2016-os voksoláson Trump majdnem hárommillióval kevesebb szavazatot kapott, mint demokrata ellenfele, Hillary Clinton, de az elnökválasztási rendszernek köszönhetően mégis nyert, miután néhány fontos államban sikerült pár tízezer szavazattal győznie. A Trump-kampány abban bízott, hogy idén meg tudja ezt ismételni.

Csakhogy a Fox News szerdán nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási adatai szerint Biden 46-42 arányban vezet Trump előtt a megbízhatóan republikánus Arizonában, ahol az elmúlt hetven évben mindössze egy alkalommal nyert demokrata elnökjelölt (Bill Clinton, 1996-ban), és ahol Trump négy éve négy százalékkal több voksot kapott, mint Hillary Clinton.

Ohio államban hajszálnyival, 45-43 arányban vezet Biden, a legnagyobb meglepetés Wisconsin, ahol Biden már magabiztosan áll az élen: 49 százalék szavazna rá, míg Trumpra csak 40 százalék.

Fotó: Jim Watson /AFP

Ugyanezt az állapotot jelzik már május eleje óta a Trump-kampány belső felmérései is a kulcsfontosságú ingaállamokban, az amerikai sajtóban megjelent beszámolók szerint.

Szörnyűek az ingaállamos felmérések

mondta el a Vanity Fairnek május elején egy, a belső számokat ismerő republikánus. A cikk szerint Trump már akkor hat fontos államban Biden mögött állt a belső közvélemény-kutatásokban, amelyek rendre pontosabbak, mint a nyilvános adatok. És ez az elmúlt hetekben csak rosszabb lett. A New York Times szerdai cikke szerint a Trump-kampány legfrissebb belső felmérései azt mutatják, hogy mostanra jóval Biden mögött áll az elnök.

A kampány lépései szintén arra utalnak, hogy Trump bajban van olyan államokban, ahol eddig biztos győzelmet vártak. A Times cikke szerint az elnök kampánya az elmúlt hetekben 1,7 millió dollárt költött el hirdetésekre Ohio, Iowa és Arizona államban, és emellett Mike Pence alelnök az elmúlt hónapban kétszer is ellátogatott a déli Georgia államba, jelezve ezzel, hogy Trump ott is rosszul áll.

Az amerikai sajtó már április végén arról számolt be, hogy Trump egyre elégedetlenebb a kampányával, annyira, hogy egy telefonhívás alatt üvöltözni kezdett kampánymenedzserével, Brad Parscale-el, és azzal fenyegette meg, pert indít ellene, mert nem hozza az eredményeket a sok pénz, amit neki fizetnek, és felmerült az is, hogy új embert keresnek a helyére a kampány élére. Ez végül nem történt meg, de új helyettest neveztek ki mellé, hivatalosan azért, hogy segítse munkáját, és a Times információi szerint a következő hetekben újabb változások várhatóak a szervezetben.

Közben Trump 2016-os kampányának két vezetője, Corey Lewandowski és David Bossie május közepén a Fehér Házban látogatta meg Trumpot, hogy figyelmeztessék, kezdi elveszíteni az újraválasztási esélyeit, és tennie kell valamit, hogy megoldja a problémát. Az ingaállamokban élő republikánus politikusok is riadót fújtak, jelezve, egyre jobban tartanak attól, hogy Trump veszíteni fog, miközben a politikai tanácsadók, donorok és kampányszakemberek aggódva nézik, hogy

az elnök kampánya nem tudja már most kiütni Bident, akinek úgy sikerült előretörnie, hogy áprilisban és májusban a járványveszély miatt ki sem mozdult az otthonából, és alig kampányolt.

A George Floyd halála miatt az egész Egyesült Államokat érintő tüntetéssorozat is mintha Bident erősítené. A volt demokrata alelnök ezt a helyzetet kihasználva előbújt az otthonából, és megpróbált a nyugodt, megértő és biztos kezű vezető képében feltűnni a választók elől. Miközben Trump az előző hét végén még a Fehér Ház bunkerében bújt el a demonstrálók elől, Biden kiment az utcára beszélgetni a tüntetőkkel, majd fekete vezetőkkel találkozott, hogy meghallgassa őket, valamint polgármesterekkel tárgyalt a kialakult helyzetről.

A zavargásokra válaszul a Trump-kampány új stratégiát dolgozott ki, miután az azt megelőző hetekben nem tudtak megállapodni abban, milyen utat kövessenek. A Richard Nixonnak a szintén zavargásoktól hangos 1968-as elnökválasztáson alkalmazott stratégiáját követve a „csendes többség” megnyerését tűzte ki célul, a „törvény és rend” jelszavát követve.

Trump reményei szerint a fosztogatások és a zajos tüntetések miatt aggódó elővárosi szavazók az elnök kemény fellépését látva mellé állnak, és rá fognak szavazni. Ennek ugyanakkor ellentmond, hogy a héten tartott republikánus előválasztásokon több elővárosi körzetben a húsz százalékot is elérte a Trump-ellenes protesztszavazatok száma. A demokraták a két éve tartott kongresszusi választásokon szintén az elővárosi, jellemzően iskolázott konzervatív és független szavazóknak köszönhetően nyertek, és egy friss felmérés szerint jelentősen csökkent az elnök támogatottsága a főiskolai végzettséggel rendelkező fehér szavazók körében is.

A Politico csütörtöki cikke szerint az elnöki kampány most arra tesz fel mindent, hogy a tüntetők elleni kemény fellépéssel fel tudják tüzelni Trump bázisát, a legfeljebb érettségivel rendelkező fehér férfiakat, akik majd soha nem látott mértékben mennek el szavazni, és ezzel bebiztosíthatják a győzelmét.

Közben a Republikánus Párt vezető politikusai a miatt aggódnak, hogy az idei választáson veszélybe kerülhet a szenátusi többségük is. A felmérések szerint több, újraválasztásra számító szenátoruk is vesztésre áll demokrata ellenfelével szemben a Trump-ellenes hangulat miatt. Ahogy azt egy volt fehér házi tisztségviselő elmondta:

Rohadt szörnyűek a számok. Komoly a félelem a Republikánus Pártban, hogy az elnök mindannyiunkat magával ránt a mélybe.

Kiemelt kép: Win McNamee /Getty Images /AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik