Nagyvilág

Trump gyengekezűnek nevezte az amerikai kormányzókat

Határozott fellépésre ösztökélte az erőszak ellen Donald Trump amerikai elnök a kormányzókat hétfőn délelőtt tartott telekonferenciáján. Az elnök kifejtette: „szörnyű”, amit New York városában látott és fontosnak mondta, hogy a kormányzók rendfenntartó erőkkel „uralják” a helyzetet.

Trump kormányzók többségét „gyengekezűnek” nevezte és sürgette őket, hogy erélyesen járjanak el, az erőszakos embereket pedig tartóztattassák le. Hangsúlyozta, hogy jogi eszközökkel, peres úton kell fellépni az erőszakoskodók ellen.

Agyonlőttek egy férfit az amerikai zavargásokban
A rendőrség egy nagyobb tömeget akart szétoszlatni.

A telekonferencián részt vett William Barr igazságügyi miniszter és Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője. Barr kifejtette, hogy az erőszakos cselekményeket „szélsőséges agitátorok” követik el és a helyi rendfenntartó erők fellépését szorgalmazta. Mint mondta: terrorellenes egységeket fognak alkalmazni a felbujtók beazonosítására és megfékezésére.

J. B. Pritzker, Illinois állam demokrata párti kormányzója azt mondta: őt inkább az elnök retorikája aggasztja különösen.

Nyugalomra kell felszólítanunk, rendőrségi reformra kell felszólítanunk, de az a retorika, amely a Fehér Házból jön, ront a helyzeten,

mondta Pritzker. Trump nem hagyta válasz nélkül Pritzker megjegyzését: „én sem szeretem a maga retorikáját” – fogalmazott.

Donald Trump az elmúlt napokban többször is elítélte a rendőri erőszakot, amelynek következtében május 25-én este Minneapolisban meghalt a 46 éves George Floyd afroamerikai férfi. Az elnök felhívta Floyd családját is, hogy együttérzését fejezze ki, majd külön felkérte az igazságügyi minisztériumot és a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) a történtek átfogó kivizsgálására.

Felkérte a tagállamok vezetőit és rendfenntartó erőit is arra, hogy vessenek gátat az erőszaknak és a fosztogatásoknak. Ezekért radikális baloldali csoportokat és a magát antifasisztának nevező Antifa nevű, anarchista mozgalom tagjait okolta. Vasárnap az egyik Twitter-bejegyzésében kilátásba helyezte, hogy az Antifát az Egyesült Államok a terrorszervezetek listájára helyezi majd.

A kormányzókkal tartott hétfői telekonferencián Trump ismételten a „radikális baloldalt” hibáztatta a kialakult helyzetért és az erőszakos tüntetéseket háborúhoz hasonlította. Mint fogalmazott: „ezek a fosztogatók azt hiszik, hogy szabadon megússzák”. Kiemelte a New Yorkban, Philadelphiában és Washingtonban elszabadult erőszakot, s megjegyezte, hogy a szövetségi fővárosban a tüntetők megtámadták a legnagyobb szakszervezeti szövetség, az AFL-CIO székházát is.

A Wall Street Journal című lap értesülései szerint egyes kormányzók azt hangoztatták, hogy a tüntetők békések, bár vannak köztük lázító agitátorok is.

Sokkoló videón rekonstruálták, ahogy a George Floydot megölik rendőri intézkedés során
A New York Times egy egészen felkavaró 9 perces felvételt közölt.

Kiemelt kép: MANDEL NGAN/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik