Nagyvilág

Rászállt a hatóság az ukrán vendégmunkások csomagjaira, kitört a balhé a Záhony-csapi átkelőnél

A záhonyi közúti határátkelőhelyen vasárnap délelőtt több órára teljesen leállt a forgalom. A feltorlódtak a kocsisorok, és 16 órát is meghaladta várakozási idő a kilépő irányú személyforgalomban. A Police.hu tájékoztatása szerint az ok az ukrán fél fogadóképtelensége volt.

A határátkelőhelyen röviddel dél után újra megindult az átkelő forgalom, de a helyzet nem biztos, hogy normalizálódott.

A leállást ugyanis az ukrán oldalon zajló tiltakozó akciók okozták, kisbuszok sofőrjei vették blokád alá járműveikkel a Tisza közúti határátkelőt, se be, se ki, nem engednek senkit.

A Kárpáti Igaz Szó cikke szerint a sofőrök az ukrán vámhatóság szigorúbb fellépése miatt kezdtek akciózni. Nem régiben Olekszij Petrov, a megye új kormányzója rendelt el a hazaérkező vendégmunkások poggyászainak alapos átvizsgálását, és a feladatra a titkosszolgálat, a határőrség és a vámhivatal munkatársaiból mobilcsoportokat is létre hoztak. A csomagforgalom nagy hányadát a kisbuszok szállítják haza az ukrán állampolgárok családtagjaiknak. A rendelet célja valójában csempészet megakadályozása.

A mobilcsoportok szombaton kezdték el munkájukat, ami megbénította a külföldről hazaigyekvők átkelését. A sofőrök közül sokan nem hajlandóak vámnyilatkozatot tenni, ami nélkül viszont nem engedik át őket az ukrán határőrizeti szervek. A csapi oldalon hatalmasra duzzadt a tumultus, a magyar oldalon pedig a várakozási idő nőtt meg, kisbusz százai várakoztak a sorban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik