Nagyvilág koronavírus

Bukarest csendre intette Szijjártó Pétert

Azt üzenték a külügyminiszternek, ne szóljon bele román belügyekbe. Az államfő közben kemény bírálatokat kapott Romániában is.

A román külügyminisztérium „provokatívnak és helytelennek” nevezte Szijjártó Péter üzenetét Klaus Johannisnak, azt állítva, a magyar külügyminiszter félremagyarázta a román elnök nyilatkozatát – írta a Transindex. Közben a Maszol.ro arról számolt be, hogy a román sajtóban is többen is elítélték az államfő  uszító kijelentéseit.

A bukaresti külügy emlékeztetett rá, hogy „a román alkotmány előírásaival szembemenő törvénykezdeményezés” Románia kizárólagos belügye, a magyar félnek abban nem kell állást foglalnia. A közlemény elítélte, hogy a magyar külügyminiszter több tiszteletet kért az államfőtől a magyaroknak. Úgy vélték, éppen a magyar félnek kell felülvizsgálnia tetteit,

amelyek a Romániával és az ország magas rangú képviselőivel szembeni tisztelet hiányáról árulkodnak.

Szijjártó üzent Románia elnökének
„Több tiszteletet a magyaroknak", mondta a külügyminiszter.

Szerintük Románia eleget tesz alkotmányos kötelezettségeinek valamennyi polgárával szemben, nemzetiségi hovatartozástól függetlenül. Azt írták, az elmúlt időben csak azért nem reagáltak a magyar fél provokatív megnyilvánulásaira, mert tekintettel voltak a kétoldalú kapcsolatok fontosságára, el akarták kerülni azok indokolatlan romlását. A román külügy visszafogottságra és tisztánlátásra intett a jószomszédi és stratégiai partnerségi viszony megerősítése érdekében.

Ugyanakkor kiderült, hogy elítélte Klaus Johannis szerdai uszító kijelentéseit a román sajtó több jeles képviselője is. A véleményformáló újságírók, publicisták szinte egyöntetűen az egykori Nagy-Románia Párt elnöke, Corneliu Vadim Tudor nacionalista retorikáját véltek felfedezni az elnök kirohanásában, amelyet a legtöbben azzal magyaráztak, hogy Johannis így akarta megállítani a kormányzó nemzeti liberálisok támogatottságának csökkenését, illetve azt, hogy az Orban-kormány képtelen kezelni a koronavírus-járványt követő gazdasági és szociális válságot.

Az MTI tudósítója közben arról írt, hogy az erdélyi magyar lapok és portálok vezér- és véleménycikkeinek szerzői is határozottan  visszautasították, hogy a román államfő Erdély elcsatolásának veszélyét lebegtette meg, amit azzal is illusztrált, hogy televíziós beszédében bizonyos szavakat magyarul mondott. A cikkek egy része szerint Johannis ezzel leírta magát a magyarság előtt.

A Főtér.ro portál cikkírója azt ajánlja: aki üzenni akar a román elnöknek, az írja alá a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést az Írdalá.hu honlapon. A cikkíró a szemétgyűjtő civil akciók jelszavát parafrazálva angolul írta cikke végére: “Do it for Iohannis!” (Tegye meg ezt Iohannisért!).

Johannis: a PSD átadná Erdélyt a magyaroknak
A román államfő kirohanása miatt bocsánatkérést vár az RMDSZ.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik