Nagyvilág

Megbüntették uszításáért a román államfőt

Ötezer lejes bírágot kapott Klaus Iohannis a magyarokról mondott szavai miatt.

Az Országos Diszkrimináció-ellenes Tanács szerdán megbüntette a román elnököt. Az „Erdély kiárusításával” kapcsolatos nyilatkozata miatt Klaus Iohannisra 5 ezer lejes bírságot szabott ki. Az államfő a bíróságon fellebbezhet – írta a Maszol.ro.

Az államfő hátom hete magyar nyelvű köszöntéssel gúnyolódva azzal vádolta meg a Szociáldemokrata Pártot (PSD), hogy oda akarják adni Erdélyt a magyaroknak, majd feltette a kérést: vajon mit ígért Orbán Viktor magyar kormányfő cserébe az alkuért?

Arra reagált így, hogy a PSD által elnökölt képviselőházban nem vitatták meg határidőre a Székelyföldnek autonómiát előirányzó törvénytervezetet, így, hallgatólagosan elfogadottnak nyilvánítva kellett továbbküldeni a szenátusnak.

Az RMDSZ elnöke akkor azt mondta, az államfő „hisztérikusan és idegesen” reagált, elnökhöz méltatlan volt beszéde, az a Nagy Románia Párt nacionalista szellemiségét idézte. Kelemen Hunor bocsánatkérésre szólította fel az államfőt.

Szijjártó üzent Románia elnökének
„Több tiszteletet a magyaroknak", mondta a külügyminiszter.
Bukarest csendre intette Szijjártó Pétert
Azt üzenték a külügyminiszternek, ne szóljon bele román belügyekbe. Az államfő közben kemény bírálatokat kapott Romániában is.

 

Kiemelt kép: MTI/EPA/Román elnökség/Dragos Asaftei

Ajánlott videó

Olvasói sztorik