Nagyvilág koronavírus

Johannis: a PSD átadná Erdélyt a magyaroknak

A román államfő kirohanása miatt bocsánatkérést vár az RMDSZ.

Miután a román képviselők háza hallgatólagosan (vita, szavazás nélkül) elfogadta a székely autonómiatervezet, szerdán a román államfő azzal állt elő, hogy ez a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ titkos alkujának eredménye – írta a Maszol.ro. Klaus Johannis televíziós beszédében mérgező többségnek nevezte a Ludovic Orban vezette kormány ellenzékét.

A székelyföldi autonómiatervezet hallgatólagos elfogadása olyan „érzékenyen” érintette a magyar kisebbségjogi törekvésektől rendre elzárkózó államfőt, hogy magyarul is megszólalt beszéde elején. A „Bună ziua, dragi români! (Jó napot kívánok, kedves románok!)” bevett szófordulata után azt mondta: „Jó napot kívánok, PSD!”, magyar hangsúllyal is ejtve a szociáldemokrata párt nevét.

Johannis elképesztőnek nevezte a székelyföldi autonómiatervezet hallgatólagos elfogadását, majd magyarul szólította meg Marcel Ciolcacu képviselőházi elnököt, a PSD ügyvivő elnökét.

Mit ajánlott ezért az egyezségért Orbán Viktor?

– tette fel a kérdést. Azt állította, hogy míg ő és az Orban-kormány a koronavírus-járvány ellen küzd, addig a PSD titokban „odaadta a magyaroknak Erdélyt”, de amíg ő Románia elnöke, addig ilyen törvény nem lesz.

Az RMDSZ elnöke úgy vélte, Klaus Johannis „hisztérikusan és idegesen” reagált. Egy elnökhöz méltatlan volt a beszéde, az a Nagy Románia Párt nacionalista szellemiségét idézte. Kelemen Hunor úgy vélte, az elmúlt 30 év példátlan megnyilvánulásának voltak tanúi,

az elnöki palota mikrofonjától zúg a félretájékoztatás és a magyarok elleni gyűlöletkeltés.

Hozzátette, az RMDSZ határozottan elutasítja ezt a fajta beszédet és a gyűlöletkeltést. A szövetség bocsánatkérésre szólította fel az államfőt. A Szociáldemokrata Párt (PSD) is visszautasította Klaus Johannis vádját, az államfői státussal összeegyeztethetetlennek  nevezte kijelentéseit. Az elnök szavait a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) „nacionalista uszításnak” nevezte. A Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) a titkosszolgálatok meghallgatását kérte az „1989 után elhangzott legsúlyosabb vád” ügyében.

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke szerdai Facebook-bejegyzésében emlékeztette Johannist, hogy szótlanul tűrte, amikor pár napja meghurcolták Románia nagykövetét Budapesten.

Ha igazi hazafi lenne, megvédte volna a román nagykövetet.

A pártelnök hangsúlyozta, Johannis tudatában volt, hogy a PSD is ellenzi az autonómiastatútum tervezetét, mint ahogyan annak is, hogy a szenátus döntő házként elutasítja a kezdeményezést.

Nagyon kiakadt Szijjártó a román nagykövetre
Azért, mert Marius Lazurca egy zárt whatsapp-csoportban védelmébe vette Szabó Tímeát, a Párbeszéd társelnökét.

Szerdán egyébként valóban elutasította a szenátus a Székely Nemzeti Tanács által kidolgozott, a bukaresti parlament két magyar képviselője által decemberben beterjesztett törvényjavaslatot, amely területi autonómiát irányozna elő a Székelyföldnek, tudatta az MTI. A rendkívüli ülésen 126 szavazattal 9 ellenében szavazták le az előterjesztést, az autonómiatervezetet csak az RMDSZ-frakció támogatta.

Kiemelt kép: Klaus Johannis / Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik