Nagyvilág koronavírus

Két országhoz tartozik a város. Az egyik felén nyithatnak az éttermek, 50 méterrel arrébb nem

A koronavírus-járvány miatt világszerte számtalan vendéglátóhely volt kénytelen bezárni. Így járt Monic van der Krogt is, akinek a kávézója hónapok óta üresen áll. Az ő története viszont egészen egyedi: a város részben belga, részben pedig holland. Két perc sétával már Hollandiában van az ember. Ha tovább sétál, akkor visszatér Belgiumba, írja a CNN.

Baarle-Hertog egy enklávé Hollandiában, a települést pedig Baarle-Nassau holland városa osztja ketté. Ez meglehetősen furcsa, most pedig kellemetlenségeket okoz, mert a koronavírus miatt sokkal szigorúbb korlátozásokat léptetett életbe a belga kormány, mint a holland.

Van de Kogt nem nyithat ki, de 50 méterrel arrébb a kávézók és éttermek június elsején már fogadhatnak vendégeket. Ő viszont nem is mehet oda, mert papíron Belgiumban él. Bár ettől a héttől már a belga üzletek is üzemelhetnek, külföldön tilos vásárolni, és ez azt jelenti, hogy Baarle-Hertog lakosai sem léphetik át a határokat.

Marjon de Hoon-Veelenturf, Baarle egyik polgármestere (a holland) a lap megkeresésére azt mondta,

ebben a krízishelyzetben nem a polgármesterek döntenek. Mi Hága és Brüsszel határozatait követjük.

A városban lévő határszakaszt elbarikádozták ugyan, ez viszont a helyiek szerint csak szimbolikus, mert földutakon továbbra is lehet közlekedni a két ország között.

A 63 éves Julien Leemans van talán a legfurcsább helyzetben, mert a határ keresztül megy a házán.

Az épület 90 százaléka holland. 10 százalék, a mosdó pedig belga

– nevetett.

Ugyanakkor mivel a bejárati ajtó is Belgiumban van, ez azt jelenti, hogy ő Belgiumban él, tehát ő sem mehet Hollandiába. Csavar a történetben, hogy egyébként Hollandiában született és ott is nőtt fel.

Koronavírus - Még több hír a témában

Kiemelt kép: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik