Nagyvilág koronavírus

Megvizsgálják az orosz lélegeztetőgépeket, biztonságosak-e

Az orosz hatóságok vizsgálatot indítanak annak érdekében, hogy kiderüljön, biztonságosak-e a koronavírusos lélegeztetőgépek – írja a Reuters. Minderre azért kerül sor, mert egy héten belül két, Covid-19-es betegeket kezelő kórházban is tűz ütött ki.

A második eset kedden reggel történt Szentpéterváron, a balesetben öt ember életét vesztette. A TASZSZ hírügynökség úgy tudja, hogy a tűz az intenzívosztályon keletkezett, ahol húsz, koronavírusos beteget láttak el. Szombaton egy moszkvai kórházban történt hasonló eset, ott egy ember halt meg.

A TASZSZ hatósági forrásra hivatkozva azt írta, hogy mindkét tüzet meghibásodott, zárlatos lélegeztetőgépek okozták. A gépek ugyanabban az orosz gyárban készültek. A Rosztyeh orosz hadiipari holdinghoz tartozó Ragyioleketronnije Tyehnologii (KRET) konszern az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium egyetlen belföldi lélegeztetőgép-beszállítója, amelytől 5700 ilyen készüléket rendeltek meg.

A Reuters beszámolója szerint az orosz szövetségi egészségügyi felügyelet most megvizsgálja, hogy a két érintett kórházban használt lélegeztetőgépek megfelelnek-e a minőségi és biztonsági előírásoknak. A hírügynökség megemlíti, hogy bár Oroszország jól fel van szerelve lélegeztetőgépekkel, a nagyvárosokon kívül sok a régi gép. A szentpétervári kórházban meghibásodott lélegeztetőgép azonban új volt, alig egy hónapja működött.

A Reuters említ egy harmadik tűzesetet is, amely a moszkvai régió egyik magán hospice-intézetben történt hétfőre virradóra. Az MTI beszámolója alapján ennek következtében életüket vesztett ápoltak száma keddre 11-re emelkedett. Három embert továbbra is az intenzív osztályon ápolnak, közülük egy lélegeztetőgépen van. Az áldozatok halálát füstmérgezés okozta, miután egy meghibásodott vízforraló miatt kisebb tűz keletkezett a Második otthon elnevezésű intézmény első emeletén. A hospice-otthon működtetője, Dmitrij Novikov keddi hírügynökségi jelentések szerint elismerte vétkességét. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) azzal vádolta meg, hogy a biztonsági előírások több ember halálát okozó megszegésével nyújtott szolgáltatást.

Ha már Putyin is azt mondja, hogy baj van, akkor tényleg baj van
Oroszország márciusban kijelentette, hogy legyőzte a koronavírust, áprilisra azonban drasztikusan megemelkedett a betegek száma. És a legrosszabb még hátravan.

Kiemelt kép: tűzoltók a szentpétervári Szent György Kórháznál kedden. Fotó: Olga MALTSEVA/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik