Nagyvilág koronavírus

Koronavírus: ezért lehet pozitív a gyógyultak tesztje

Áprilisban Dél-Koreában több mint száz olyan esetet jelentettek, amely során a már gyógyult koronavírusos betegek tesztje ismét pozitív lett. Ez felvetette a kérdést, hogy a betegségen már átesetteket újra megfertőzheti-e a vírus. A WHO szóvivője most az AFP-nek azt mondta: nagyon valószínűnek tartják, hogy nem újrafertőződésről, hanem a gyógyulási folyamat egyik fázisáról van szó, amely során a betegből még a fertőzött tüdősejtek maradványai, és egyéb vírusmaradványok távoznak, a tesztek pedig ezeket érzékelik – írja a Science Alert.

A WHO ugyan nem konkrétan a dél-koreai esetekről beszélt, de megjegyezte, hogy a legfrissebb adatok alapján arról van szó, hogy a felgyógyultak tüdejéből vírusmaradványok távoznak. Ez a gyógyulás természetes folyamata.

Kép: KAROLY ARVAI / AFP

A koronavírusosok a fertőzést követően nagyjából egy hét után kezdenek el antitesteket termelni. Az azonban egyelőre nem tisztázott, hogy a szervezetben termelődik-e annyi antitest, hogy a visszafertőződést meggátolja, ez az oka annak is, hogy a nyájimmunitás kialakulásában nem érdemes bízni. Ha van is hosszabb immunitás, nem tudni, hogy pontosan meddig tart.

Nagyon sok minden nem biztos még a koronavírussal kapcsolatban, és még azt sem érdemes száz százalékosan kijelenteni, hogy nincs visszafertőződés – nem tudni ugyanis, hogy a szervezet meddig termel antitesteket, és hogy azok mennyire sikeresen gyűrik le a vírust. Az azonban egyelőre biztosnak látszik, hogy a gyógyult betegek hetekkel későbbi pozitív tesztje inkább az elhalt, vírusos tüdősejtekről, mintsem újabb fertőzésről árulkodik.

Kiemelt kép: Balogh Zoltán /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik