Nagyvilág

Elrabolták a feleségét – legalábbis ezt mondta, de most gyilkossággal gyanúsítják

Rendhagyó sajtótájékoztatót tartott 2019. január 11-én a norvég rendőrség. Az esemény azért számított különlegesnek, mert egy olyan bűncselekményről szólt, amelyhez hasonló még nem történt a skandináv országban. Tommy Broske nyomozó bejelentette, hogy ismeretlen elkövetők elrabolták Anne-Elisabeth Falkevik Hagent, Norvégia egyik leggazdagabb emberének feleségét, és váltságdíjat követelnek érte.

A rendőrség közlése szerint az asszony 2018. október 31-én tűnt el, és azóta sem találják, az állítólagos emberrablók pedig több fenyegető üzenetet is küldtek a férjének, Tom Hagennek. A Local norvég kiadása sajtóinformációkra hivatkozva azt írta, hogy az elkövetők 9 millió eurót kértek a Monero nevű kriptovalutában, de a rendőrség a váltságdíj összegére vonatkozó értesülést nem erősítette meg.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a hatóságok feltételezése szerint Anne-Elisabeth Hagent az Oslótól 20 kilométerre található otthonából rabolták el. A rendőrség már hetek óta nyomozott az ügyben, és januárban azért döntöttek úgy, hogy a nyilvánosság elé lépnek, mert abban bíztak, hátha valaki tud segíteni érdemi információval.

Fotó: Handout /AFP /Norwegian Police

Az áttörésre 2020. április 28-ig kellett várni, amikor a közvélemény legnagyobb meglepetésére letartóztatták az eltűnt asszony férjét.

A rendőrség a nyomozás során ugyanis számos bizonyítékot talált arra, hogy az egész emberrablási ügy csak színjáték volt, valójában Tom Hagen meggyilkolta a feleségét.

Nem állt össze a kép

A most 70 éves Tom Hagen Norvégia 200 leggazdagabb embere között szerepel, bár vagyonáról eltérő adatokat közölt a sajtó: valahol 200 millió dollárról írtak, máshol 2 milliárd dollárról. 1992-ben társalapítója volt az Elkraft energetikai vállalatnak, amelyben 70 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik, e mellett ingatlanbefektetéssel is foglalkozik. Vele egyidős feleségével együtt három gyereket neveltek fel, és visszahúzódva éltek elegáns otthonukban. Az asszony eltűnésekor 49 éve voltak házasok.

A CNBC tavalyi cikke szerint a váltságdíjról szóló üzenetet a Hagen-házaspár otthonában találták meg, ott, ahonnan eltűnt a feleség. A VG című norvég lap arról értesült, hogy a rossz nyelvhelyességgel megfogalmazott üzenetben azzal fenyegetőztek a feltételezett emberrablók, ha a család szól a rendőrségnek, megölik Anne-Elisabeth-et. A helyszínen dulakodás nyomait fedezték fel, amelyből a szakértők arra következtettek, hogy az asszonyt erőszakkal vitték el. A család jogásza azt mondta, hogy Hagenék nem fizették ki a váltságdíjat, helyette értesítették a rendőrséget, akik nemzetközi erőket is bevontak a nyomozásba, például az FBI-t és a svéd kollégáikat.

Tom Hagen és felesége háza. Fotó: Vidar Ruud / NTB scanpix / AFP

A fordulat 2019 júniusában jött, amikor a rendőrség emberrablásnak álcázott emberölésként kezdte el kezelni az ügyet. A norvég állam média, az NRK szerint ezen a nyáron kezdtek el titokban nyomozni a férj ellen is. Tom Hagent filmbe illő módon tartóztatták le: éppen munkába indult, amikor egyszer csak rendőrségi autók vették körbe a kocsiját, leállítva a forgalmat mindkét irányba. Hagent átültették egy rendőrautóba, és elhajtottak vele, a kocsiját otthagyták az út szélén.

Ahogy a többi hipotézisünk egyre gyengült a nyomozás során, úgy erősödött a Tom Hagen elleni gyanú,

mondta keddi sajtótájékoztatóján Ida Melbo Øystese, a nyomozás egyik vezetője. Amint kiderült, hogy szó sem volt emberrablásról, a rendőrség figyelme rögtön az üzletemberre irányult.

Úgy véljük, hogy nem történt emberrablás, és a zsarolás sem volt valós. A rendőrség szerint előre megtervezett elterelésről van szó.

Hagent emberöléssel vagy emberölésben való részvétellel gyanúsítják. A VG bűnügyi újságírója ezt azzal magyarázta, nem lehet kizárni azt, hogy – amennyiben bűnös – Tom Hagennek akadt egy segítőtársa. Øystein Milli ugyanis nem tartja valószínűnek, hogy miközben Hagen önként vállalta a nyomozás elején, hogy a rendőrség megfigyelje, eljátszotta volna a zsaroló szerepét, és kódolt üzeneteket küldött volna saját magának.

A házassági szerződés lehet az indíték?

A norvég sajtó eközben előásott egy igen fontos dokumentumot: a házaspár 1987-es keltezésű házassági szerződését. Ebből kiderült, hogy válás esetén Anne-Elisabeth-et illette volna egy földterület, 200 ezer norvég korona (mai áron nagyjából 21,5 millió forint), és egy Citroën BX 14 RE vagy ahhoz hasonló autó. Minden más vagyontárgy, amelyet ezt követően Tom Hagen szerez, csak a férjet illette volna. A VG azt írta, hogy

a rendőrség által megkérdezett jogászok szerint ez a szerződés annyira igazságtalan és aránytalan, hogy egy bíróság minden bizonnyal érvénytelenítette volna azt,

és Anne-Elisabeth-nek jóval nagyobb részt ítélt volna meg a vagyonból. Ez akár felérhet egy indítékkal is.

A rendőrség figyelmeztetett, hogy a Hagen elleni nyomozás még az elején jár, és sok fontos kérdés egyelőre megválaszolatlan, például az, hol van Anne-Elisabeth Hagen, és pontosan mi történt vele. Tom Hagen, aki hevesen tagadja a vádakat, egyelőre négy hétig marad előzetes letartóztatásban. A védelmét Svein Holden látja el, aki a norvég tömeggyilkos, Anders Behring Breivik perében az ügyészi oldalon állt.

Kiemelt kép: Torbjorn Olsen /NTB Scanpix /AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik