Nagyvilág

Dél-Korea: Kim Dzsongun él és jól van

Egyre több a spekuláció Kim Dzsongun észak-koreai diktátor állapotáról, de a szomszédos Dél-Korea szerint a vezető él és jól van, erről beszélt egy magas rangú tisztviselő a CNN-nek.

Mun Csung-in, a dél-koreai elnök egyik legfőbb külpolitikai tanácsadója úgy fogalmazott,

a kormányunk álláspontja kemény. Kim Dzsongun él és jól van. Április 13. óta Vonszan város területén tartózkodik, de semmilyen gyanús mozgást nem érzékeltünk.

Kim Dzsongun egészségügyi állapota azt követően lett téma a világsajtóban, hogy nem vett részt április 15-én az államalapító nagyapja tiszteletére tartott megemlékezésen, amire korábban még sosem volt példa. Legutóbb négy nappal azt megelőzően mutatkozott a nyilvánosság előtt egy kormányülésen.

A CNN múlt héten azt írta hírszerzési forrásokra hivatkozva, hogy Kim Dzsongun súlyos veszélybe került egy műtétet követően. Egy másik amerikai tisztviselő ezzel kapcsolatban azt mondta, a diktátor állapotára vonatkozó információk hitelesek, de annak súlyosságát nehéz ellenőrizni.

Szombaton egy Észak-Koreára specializálódott honlap egyébként műholdfelvételeket közölt egy vonatról, amely Kim Dzsongun vonszani luxusvillája közvetlen közelében állt április 21-én. Ez ugyan önmagában még nem erősíti meg, hogy a diktátor ott van, de jó ok van ezt feltételezni, mert azt az állomást kizárólag a Kim-család tagjai használják.

Április 15-én még nem volt ott a vonat, április 21-én viszont már igen és további két napig nem is mozdult onnan.

A vonszani villában Kim Dzsongun szeret kikapcsolódni, gyermekként sokat járt oda, ugyanakkor az elmúlt időszakban sokszor repülővel vagy autóval közelítette meg azt.

Kim Dzsongun örököséről pont olyan keveset tudunk, mint a diktátor állapotáról
Hiába csak 36 éves, az észak-koreai vezető betegségéről szóló hírek miatt sokan elkezdtek azon gondolkodni, ki követi majd őt a kommunista diktatúra élén.

Kiemelt kép: Iliya Pitalev / Sputnik / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik