Nagyvilág

Továbbra sem mutatkozik, de a szíriai elnöknek üzent Kim Dzsongun

Kim Dzsongun észak-koreai vezető üzenetet küldött szerdán Bassár el-Aszadnak, ebben köszönetet mondott a szíriai elnöknek, mert felköszöntette országát az 1994-ben elhunyt Kim Ir Szen 108 születésnapjának évfordulója alkalmából – közölte a kommunista állam hírügynöksége.

A phenjani állami sajtó Kim Dzsongun hollétéről szerdán sem adott hírt. Az észak-koreai vezető egészségi állapotával kapcsolatos találgatások az után kezdődtek, hogy nem jelent meg április 15-én az államalapító nagyapja születésnapja alkalmából megtartott megemlékezésen, holott ez Észak-Koreában a legnagyobb ünnep.

Kedden az amerikai és a dél-koreai médiában is olyan hírek láttak napvilágot, hogy Kim Dzsongun műtéten műtéten esett át. A CNN hírtelevízió egy névtelenül nyilatkozó amerikai illetékesre hivatkozva azt jelentette, hogy az észak-koreai vezető komoly veszélyben van a beavatkozás után. A Daily NK című dél-koreai honlap észak-koreai forrásokra hivatkozva közölte: a 36 évesnek becsült Kim Dzsongun április 12-én szív- és érrendszeri beavatkozáson esett át, és jelenleg egy villában lábadozik a Phenjan melletti Hjangszan üdülővárosban.

Az észak-koreai vezető teljes mértékben kézben tartja országa haderejét és atomprogramját – jelentette ki ugyanakkor az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának helyettes vezetője szerdán a Pentagonban tartott sajtóértekezleten. John Hyten tábornok kifejtette: a Pentagonnak nincs olyan információja, amely azt támasztaná alá, hogy Kim Dzsongun ne uralná a helyzetet. Erről csak sajtóhírek vannak, amiket sem megerősíteni, sem cáfolni nem tud.

Donald Trump amerikai elnök a kedden este a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva szintén úgy fogalmazott, hogy a sajtóban megjelent hírek aggasztóak ugyan, de azok a CNN-től származnak, amelyet ő nem tart megbízható forrásnak. Mindazonáltal leszögezte: reméli, Kim Dzsongun jó egészségnek örvend.

Kiemelt kép: Kim Dzsongunról szóló tudósítást néznek a szöuli központi pályaudvar tévéképernyőjén. Fotó: MTI/AP/Ri Dzsin Man

Ajánlott videó

Olvasói sztorik