Nagyvilág koronavírus

Maffiafőnököket engedtek ki az olasz börtönökből a járványra hivatkozva

Számos olasz maffiafőnököt kiengedtek a börtönökből egy új koronavírus-rendelet miatt — mondta el a CNN-nek Olaszország maffiaellenes főügyésze, Cafiero De Raho.

Így mára házi őrizetbe került Francesco Bonura, a szicíliai Cosa Nostra egyik befolyásos főnöke, Vincenzo Iannazzo, a Ndrangheta tagja és Pasquale Zagaria, a Casalesi klán tagja. A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében az olasz kormány felhatalmazta a bírókat, hogy házi őrizetbe helyezzék egyes elítélteket.

Cafiero De Raho szerint a három elítéltet a maffiaszervezetekben betöltött szerepük miatt „extra elszigetelési intézkedések” mellett tartották fogva, hogy elkerüljék, hogy esetleg börtönön kívüli emberekkel érintkezzenek.

Hazatérésük után ezeket az intézkedéseket nyilvánvalóan nem lehet végrehajtani

— tette hozzá az ügyész.

Bonura 23 év börtönt kapott a maffiaszervezetben betöltött szerepe miatt, ebből mindössze 9 hónapot töltött el a börtön falai között. Iannazzót 2018-ban több mint 14 év börtönre ítélték egy szindikátusban való részvétele miatt, a férfi Lamezia Terme város maffiavezéreként ismert. Zagariát 2007-ben tartóztatták le, 20 év börtönre ítélték, a maffiózó a Casalesi klán pénzügyi főnöke volt.

Matteo Salvini, a Liga vezetője egyenesen őrültségnek nevezte a döntést, szerinte az emberek, az újságírók, a bírók és a rendőrök tiszteletének hiányáról tanúskodik a rendelkezés. Alfonso Bonafede igazságügyi miniszter szerint a fogvatartottak szabadon bocsátásáról a bírák „autonóm és független módon” döntöttek, ám a hatóságok fontolóra vesznek egy arra irányuló javaslatot, hogy a végső döntésbe az ország maffiaellenes osztálya is bevonható legyen.

De Raho úgy látja, hogy a válság idején fennáll a veszély, hogy a maffiaszervezetek még inkább beszivároghatnak a gazdasági életbe, különösen olyan pénzügyi nehézségekkel küzdő vállalkozások támogatásával vagy megszerzésével, amelyek nem képesek hozzáférni az állami támogatásokhoz, és ezért kénytelenek alternatív hitelforrásokhoz fordulni, például a maffiához. Az igazságügyi minisztérium közlése szerint Olaszországban 6500 fővel csökkent a fogvatartottak száma a döntés nyomán.

Kiemelt kép: Tüntetés a maffia ellen Rómában. Fotó: Andrea Ronchini/NurPhoto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik