Nagyvilág koronavírus

Koronavírus: New York államban a gyógyszertárakat is bevonják a tömeges tesztelésbe

New York állam, az amerikai koronavírus-járvány epicentruma lehetővé teszi, hogy ötezer gyógyszertárban is elvégezhetően legyenek a tesztek — idézte Andrew Cuomo kormányzót a BBC.

A cél az, hogy napi 40 ezer tesztet végezhessenek el, így a tömeges tesztelés gyorsabban eredményre jusson. Az antitesteket kimutató tesztelést négy kórházra is kiterjesztik, első körben az első vonalban dolgozó egészségügyi dolgozók szűrésére. A független gyógyszertárak a minták gyűjtésében vesznek majd részt.

 21 napnyi pokol után most ott vagyunk, mint 21 nappal ezelőtt. A tesztelés az, amire már szinte kényszeresen fókuszálunk

— mondta. A létfontosságú munkát végzők elsőbbséget élveznek majd, a rendőrök, tűzoltók, buszvezetők, bolti eladók akkor is kérhetnek tesztelést, ha egyáltalán nincsenek tüneteik.

Az Egyesült Államokban már több mint 938 ezer regisztrált fertőzött van, az 53 751 halálos áldozat csaknem egyharmada New York városában élt. A lap hozzáteszi: mindeközben Donald Trump nem tartotta meg szokásos napi beszámolóját, arra hivatkozva, hogy nem érdemes időt vagy erőfeszítést áldozni arra. Szombati Twitter-bejegyzésében az amerikai elnök arra panaszkodott, hogy a média csak „ellenséges kérdéseket” tesz fel. Az amerikai elnököz komoly kritikák érték a napokban, mivel helyi idő szerint csütörtökön arról beszélt, hogy fertőtlenítővel kellene beoltani a koronavírusos betegeket.

Trump szerint fertőtlenítővel kéne beoltani a koronavírusos betegeket
Az elnökből megint kibújt az orvos, bár ne tette volna.

Kiemelt kép: Cindy Ord/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik