Nagyvilág koronavírus

Kína német hivatalnokokat környékezett meg, hogy átírhassa a járvány eredetének történetét

A német parlament, a Bundestag kérdésére a Szövetségi Belügyminisztérium megerősítette: kínai diplomaták német minisztériumi dolgozókat kerestek meg, ezzel hivatalosan is alátámasztották a Welt am Sonntag értesüléseit, amely szerint a kínaiak német hivatalnokok segítségével akarták terjeszteni a koronavírus-járvány eredetére vonatkozó propagandájukat — írta meg a Welt. A lap április 12-én írt egy cikket a kapcsolatfelvételről, azt állítva, hogy Kína a német minisztériumok dolgozóiból faragna propagandistákat. A kormánynak megküldött belügyminisztériumi jelentést

Kína berlini nagykövetsége nyilvánosan is tagadta a jelentés állításait, azokat „hamisnak” és “„felelőtlennek” nevezve.

A jelentés szerint a kínai kapcsolatfelvétel célja az volt, hogy pozitív nyilatkozatokat csikarjanak ki a Kína koronavírus-kezelésével kapcsolatban. A kínai diplomaták eszerint többek között szövetségi minisztériumok tisztviselőivel és alkalmazottaival léptek kapcsolatba, hogy azok cselekvésre késztessék a német külügyminisztériumot. A szövetségi kormány a jelentés szerint nem reagált a Kína tevékenységét fokozottan pozitívan feltüntetni igyekvő lépésekre. Mint írták:

A szövetségi kormány számára az átláthatóság központi szerepet játszik a világjárvány sikeres leküzdésében.

A dokumentum szerint erre Kína figyelmét is felhívták.

Mindenesetre a lap szerint a szövetségi kormány egyelőre felhagyott Kína tevékenységének kritizálásával, ehelyett inkább a járvány leküzdésére tett erőfeszítéseiket méltatják, kiemelve a Németország és peking közötti szoros, több területre is kiterjedő stratégiai együttműködést. Ez magában foglalja a kínai diplomatákkal folytatott rendszeres egyeztetéseket is. A Welt szerint ez a hozzáállás feszültséget okoz a Bundestagban, Kína befolyásolási kísérlete már a humanitárius segítségnyújtási bizottságban is napirendre került.

Margarete Bause, a Zöldek emberi jogi szóvivője a lapnak arról beszélt, hogy

„a Belügyminisztérium válasza ismét azt mutatja, hogy a szövetségi kormány csendben áll Kínával szemben. Az Európai Külügyi Szolgálat egyértelműen azon országok között említi  Kínát, amelyek a koronavírus ügyében kitart a dezinformációs kampányok és az összeesküvés-elméletek mellett. A szövetségi kormány még csak nem is hajlandó egyértelműen fellépni Peking befolyásolási kísérletei ellen.

A Zöldek független nemzetközi bizottság felállítását kérik, amely javaslatuk szerrint a vírus eredetét és a Kínában zajló, az események elfedésére irányulü intézkedéseket vizsgálná.

A lap megkeresésére a Szövetségi Külügyminisztérium annyit közölt, hogy minden szinten szoros kapcsolatban állnak Kínával, ideértve a koronavírus-járvány ügyét is. A Welt am Sonntag értesülései szerint Kína berlini nagykövetét egyelőre nem hívták be a német hivatalnokokra irányuló befolyásolási kísérletek miatt.

Kiemelt kép: Jason Lee – Pool

Ajánlott videó

Olvasói sztorik