Nagyvilág koronavírus

Angela Merkel: Még sokáig együtt kell élnünk a koronavírussal

Körülbelül egy hónapja vezettek be Németországban szigorú korlátozásokat, Angela Merkel kancellár ezzel kapcsolatban csütörtökön úgy fogalmazott: a második világháború és az újraegyesítés óta ez az ország legkeményebb próbatétele — írja a Spiegel.

A kancellár a Bundestag előtt arról beszélt, hogy rendkívüli időket élnünk.

Megértem, ha sokaknak a koronavírus szabta feltételek közötti élet már nagyon-nagyon hosszúnak tűnik. (…) Senki sem szereti azt hallani, hogy nem a járvány végén vagyunk, hanem a kezdetén

— fogalmazott, hozzátéve:

Még sokáig együtt kell élnünk ezzel.

Mint mondta: a lakosságnak még hosszú ideig úgy kell szerveznie az életét, hogy a társadalmi érintkezések csak korlátozottan legyenek jelen. A kancellár megdicsérte a németek a válság idején tanúsított viselkedését. Hozzátette: a járvány rendkívül terhes a demokrácia számára, hiszen korlátozni kell az egzisztenciális jogokat és szükségleteket.

A vonatkozó döntések nem voltak könnyűek, de szükségesek voltak

— tette hozzá. Angela Merkel szerint ez a helyzet csak akkor elfogadható és elviselhető, ha a korlátozások okai átláthatók, érthetőek, és ha a kritikák és az ellenvélemények nemcsak megengedhetők, hanem hallhatóak is. Hangsúlyozta, hogy teljes mértékben támogatja a tartományi és az állami döntéseket, de azok megvalósítása aggasztja őt, mivel az egyrészt nagyon magabiztos, másrészt viszont éppen nem elég magabiztos.

Most ne játsszuk el az elért eredményeket, és ne kockáztassunk visszaesést

— mondta.

Németországban a hivatalos adatok szerint csökkent az új fertőzések száma, a kancellár szerint átmeneti sikerről van szó.

Vékony jégen járunk

— fogalmazott és figyelmeztetett: nem szabad túl gyorsan a hamis biztonságérzetre támaszkodni.

Angela Merkel arról is beszámolt, hogy soha nem látott mértékben tettek elérhetővé forrásokat a válság kezelésére. A szabadságjogok korlátozásáról szóló döntések nagyon nehezek voltak számára, azonban a kritika és az ellentmondás megengedett, ezeket meg kell hallgatni — tette hozzá.

Kiért arra is, hogy összeurópai léptékű gazdaságösztönző program szükséges a koronavírus-járvány ellensúlyozására, amelyet Németországnak azzal is támogatnia kell, hogy átmenetileg jelentősen növeli befizetéseit az Európai Unió (EU) költségvetésébe.  Szerinte a járvány miatt még sokáig nagyon nehéz lesz az élet, de egy uniós szintű konjunktúraprogram a következő két évben megadhatja a kellő lendületet a kilábaláshoz a válságból.

Az EU-s vezetők délutáni videokonferenciáján ugyan még nem a program méretéről és részleteiről tárgyalnak,

de az már most világos, hogy készen kell állnunk arra, hogy a szolidaritás jegyében korlátozott időre egészen más, azaz jelentősen nagyobb összegeket fizessünk be az európai költségvetésbe.

A közös kötvénykibocsátás körüli vitáról elmondta: ha meglenne a politikai akarat az államháztartási jogosítványok egy részének közösségi szintre emelését igénylő lépéshez, módosítani kellene az EU-s szerződéseket, és meg kellene szerezni valamennyi tagállami parlament hozzájárulását, ami túl hosszú ideig tartana.

Kiemelt kép: Maja Hitij/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik