Nagyvilág koronavírus

Koronavírus: 300 ezren fertőződhetnek meg május 1-jéig Stockholmban

A megközelítőleg egymillió stockholmi lakos egyharmada fertőződhet meg a koronavírustól a városban május elejéig, miközben a svéd egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a járvány már elérte a csúcspontját a fővárosban, írja a Reuters.

Svédországban 15322 esetben azonosították eddig a vírust, a betegek körülbelül fele Stockholmban él.

A svédek modellezése szerint a fővárosban április 15-én tetőzhetett a járvány, de az esetszámok csökkenése még nem rajzolódott ki a görbén.

Kicsivel több mint egy hete elértük a csúcspontot, legalábbis a modellünk szerint, és várhatóan napról napra egyre kevesebb pozitív esetet diagnosztizálunk majd

– nyilatkozta keddi tájékoztatóján Anders Wallensten országos tisztifőorvos.

A véletlenszerű tesztelés és a megerősített kórházi esetek alapján elkészített számításaik szerint május elsejére Stockholm lakosságának harmada, úgy 300 ezer ember már elkapja a koronavírust.

De nem szabad elfelejtenünk, hogy a városlakók kétharmada még akkor sem esett át rajta és bármikor megfertőződhetnek

– tette hozzá.

A meghökkentő számok egyébként ellentmondanak annak, amit az Egészségügyi Világszervezet állít, miszerint a világ népességének mindössze 2-3 százaléka fertőződött meg.

Wallensten arról is beszélt, azt egyelőre nehéz megmondani, hogy a halálozások száma mikor kezd majd el csökkenni a fővárosban.

Svédország a járványkezelés szempontjából különutasnak számít, mert jóval lazább korlátozásokat vezettek be, mint Európa más államaiban.

Kiemelt kép: Jonathan NACKSTRAND / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik