Nagyvilág koronavírus

Beperelték Kínát a koronavírus miatt

Eric Schmitt, az amerikai Missouri állam legfőbb ügyésze kedden keresetet nyújtott be Kínával szemben a koronavírus okozta emberi tragédiák és gazdasági következmények miatt, írja a CNN.

A pert a kínai kormány, a Kínai Kommunista Párt és más olyan kínai állami intézmények ellen indították, amelyek a vád szerint információt hallgattak el, tagadták a COVID-19 fertőző természetét és elnyomták azokat, akik figyelmeztetni akartak a valós veszélyekre, ez pedig súlyos következményekkel járt Missouri államban.

A koronavírus visszafordíthatatlan károkat okozott sok országban világszerte. Missouri államban a hatása nagyon valós, több ezren fertőződtek meg és sokan meghaltak, sokan elszakadtak haldokló hozzátartozóiktól, a kisvállalkozások bezártak, a napról napra élőknek pedig nehézséget okoz, hogy ételt tegyenek az asztalra

– olvasható a közleményben.

Schmitt hozzátette,

a kínai kormány hazudott a világban a COVID-19 veszélyeiről, elhallgattatta a figyelmeztetőket és nagyon keveset tett a fertőzés terjedésének megakadályozásáért. Felelősségre kell vonni őket a tetteikért.

A keresetben azzal is megvádolják Kínát, hogy tagadták a vírus emberről emberre való terjedését az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO), pedig bizonyítékuk is volt rá, hogy ez megtörténhet.

Missouri államban eddig 6105 esetet diagnosztizáltak és 229-en vesztették életüket a betegségben.

Trump sejtelmesen azt mondta, tudják, honnan ered a koronavírus
Az amerikai elnök bejelentette, a bevándorlási kérelmek felfüggesztése 60 napig lesz érvényben.

Kiemelt kép: Jamie Squire/Getty Images/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik