Nagyvilág koronavírus

Horvátországban is lazítanának a korlátozásokon

Horvátország újabb 15 napra meghosszabbította a kijárási korlátozást a koronavírus-járvány megfékezése érdekében, de a belügyminiszter közlése szerint hamarosan enyhíthetnek az intézkedéseken, írja a Guardian.

Az üzleteket, bárokat, éttermeket és iskolákat egy hónappal ezelőtt zárták be déli szomszédunknál, valamint a tömegközlekedés is teljes egészében leállt. Csak az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak és a benzinkutak maradhattak nyitva. Az emberek csak akkor hagyhatják el otthonaikat, ha vásárolnak, egészségügyi ellátásra szorulnak, sétálni vagy sportolni mennek a szabadba, de azt nem csoportosan teszik.

Davor Bozinovic belügyminiszter szombaton arról tájékoztatott, a kormány már mérlegeli a lazítás lehetőségét, hogy elősegítsék a gazdaság újraindítását, de ugyanakkor az állampolgárok egészségét továbbra is meg szeretnék óvni.

Az egyik ilyen lépés az lehet, hogy a lakosok szabadon elhagyhatják majd otthonaikat, de nem utazhatnak csak a saját régiójukban. Két régió között csak speciális üzleti illetve egészségügyi okok miatt lehet majd közlekedni. A miniszter azt nem árulta el, erről mikor döntenek, de a legközelebbi kormányülés csütörtökön lesz majd.

Horvátországban eddig 1832 esetet diagnosztizáltak és 39 ember veszítette életét a betegségben. Szombatra mindössze tizennyolccal emelkedett az új fertőzöttek száma, ami a legalacsonyabb adat március 17. óta. Az elmúlt napokban egyébként ez folyamatos csökkenő tendenciát mutatott: csütörtökön még 50, pénteken már csak 23 esetben azonosították a koronavírust.

Kiemelt kép: Denis LOVROVIC / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik